Напруга на Донбасі: ЄС підтримав Україну і звернувся до Росії

19:10 12.04.2021

Європейський Союз підтримує кроки України на тлі напруженості на Донбасі та біля українських кордонів і закликає Росію утриматись від кроків, які можуть призвести до подальшої ескалації. 

Про це на брифінгу в Брюсселі у понеділок заявив речник Європейської служби зовнішніх справ Петер Стано, повідомляє кореспондент Європейська правда.

Стано сказав, що ЄС, його держави-члени та інституції, дуже уважно стежать за розвитком подій, і серйозно стурбовані погіршенням безпекової ситуації на Сході України та рухом російських військ біля українського кордону та в незаконно анексованому Криму. 

«ЄС декілька разів закликав до деескалації. Ми наголосили, що повне виконання мінських домовленостей є єдиним шляхом до політичного та мирного врегулювання конфлікту на Сході України. Ми вітаємо у цьому контексті зусилля і важливі кроки України та президента Зеленського», – сказав Стано.

Він додав, що ЄС закликає Росію утриматись від ескалації.

«Ми закликаємо російську владу утриматись від будь-яких кроків, які призведуть до подальшої напруженості, та пришвидшити зі свого боку зусилля з імплементації мінських домовленостей», – заявив Стано.

«Ми сподіваємось, що не буде ескалації, не буде конфлікту - це було б справді неприйнятно, й усі контакти, які зараз здійснюються, а також дипломатичні зусилля, спрямовані на запобігання цьому», – додав представник ЄС.

Стано нагадав, що Україна стане однією з тем обговорення зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка пройде в режимі відеоконференції наступного понеділка. 

Як повідомлялося, Україна ініціювала екстрене засідання Комісії Україна-НАТО 13 квітня через агресію РФ.

Крім того, за даними західних агенцій, держсекретар США Ентоні Блінкен цього тижня відвідає Брюссель для обговорення дій Росії, спрямованих проти України.

Ще на цю тему