Україна кличе авіацію НАТО спільно патрулювати небо України

20:45 02.04.2021

Україна кличе авіацію НАТО спільно патрулювати небо України з Повітряними Силами ЗСУ.

Про це було обговорено під час зустрічі заступника керівника Офісу Президента Романа Машовця з головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим.

Також обговорили організацію спільних навчань ЗСУ з військовими НАТО.

Заступник керівника Офісу Президента України наголосив на важливості політичної реакції від керівництва НАТО на такі дії Росії.

За його словами, наразі спостерігається скупчення російських військ біля державного кордону України.

Тож організація спільних навчань Збройних Сил України з військовими НАТО, зокрема можливість спільних з авіацією країн НАТО повітряних патрулів у повітряному просторі України, сприятиме стабілізації безпекової ситуації у регіоні, – йдеться у повідомленні пресслужби Офісу Президента.

НАТО вже має реалізовані програми спільних патрулів у повітряному просторі та місії повітряної поліції, де тактична авіація союзників базується на місцевих аеродромах.

З 2004 року існує місія патрулювання повітряного простору країн Балтії, аналогічну місію НАТО має в небі над Чорногорією, у Румунії діє операція Atlantic Resolve.

Через рік, після вступу Чорногорії до НАТО, союзники країни по Альянсу – Італія та Греція вже здійснювали патрулювання повітряного простору на своїх винищувачах, адже своїх бойових літаків країна не має.

У травні 2021 року в рамках ротації авіації Повітряної поліції Балтії, Італія відправить свої багатоцільові винищувачі F-35 в Литву.

Яким саме чином пропонує реалізувати співпрацю з НАТО наша держава наразі не відомо.

Ще на цю тему