Ескалація на Донбасі: Зеленський розповів, чому активізувалася Росія

08:01 02.04.2021

На тлі повідомлень про стягування Російською Федерацією військ до українського кордону президент Володимир Зеленський заявив, що Україна залишається стійкою в своєму прагненні до припинення вогню попри загострення на Донбасі й активізацію російських військ.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці глави держави у Facebook.

Президент розділив питання війни та миру в Україні на два пункти.

«Насамперед – про Донбас. Так, ескалація помітна з початку року. 20 загиблих і 57 поранених – тільки за перші місяці. Така ціна війни та відстоювання нашої незалежності, суверенітету й територіальної цілісності. Нашої України. Санкції проти Віктора Медведчука, наша голосна та тверда позиція щодо незалежності України та просування до миру й беззаперечна підтримка з боку західних партнерів дратують ворога, що вторгся на Донбас і окупував Крим. Це зрозуміло. Як зрозуміло й те, що ми хотіли б повернутися до тих умов, коли режим припинення вогню діяв ефективніше – як з 27 липня 2020 року, коли впродовж місяців у нас було в десятки разів менше поранених і загиблих. І ми над цим працюємо», – написав президент.

Зеленський вважає, що нарощування присутності російських військ на кордоні з Україною – це «гра м’язами», намагання створити атмосферу загрози та здійснити тиск під час переговорів щодо припинення вогню.

«Гра м’язами у форматі військових навчань і можливі провокації вздовж кордону – це традиційна справа Росії. Таким чином вона намагається створювати атмосферу загрози та водночас – тиску під час переговорів щодо припинення вогню та щодо миру як нашої цінності», – додав президент.

Він запевнив, що українська армія сильна і Україна готова до будь-яких провокацій.

«Наша армія – це не лише сила та міць, це також мудрість і виваженість. Наша держава – це єдність. Ми завжди готові до будь-яких провокацій. Процес перемовин щодо миру нелегкий. Але ніхто й не сподівався, що буде легко. Завжди боляче втрачати наших людей. Кожна звістка про загибель дається з болем сім’ям, родичам, усім українцям і мені як Президенту. Саме тому ми не зупиняємось і домовляємося про перемир’я як про найшвидший тактичний крок. Наша ж стратегія – обов’язково мир і повернення наших людей і територій», – додав глава держави.

Ще на цю тему