До цьогорічного навчання «Сі Бриз» залучатимуться більше ніж 30 кораблів, Морська піхота України й США та безпілотник Bayraktar TB2

19:15 19.03.2021

В Одесі відбулася головна конференція з планування українсько-американського навчання «Сі Бриз – 2021».

Улітку поточного року у північно-західній частині Чорного моря та в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях відбудеться багатонаціональне навчання «Сі Бриз – 2021».

Навчання проходитиме з метою підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо сприяння безпеці цивільного судноплавства в Чорноморському регіоні із залученням морського, повітряного, берегового та водолазного компонентів.

Як повідомив АрміяInform заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Доскато, метою конференції було остаточне узгодження плану та формату проведення навчання, визначення складу учасників і опрацювання питань логістичного забезпечення. Напередодні конференції представники ВМС ЗС України разом з іноземними партнерами провели рекогносцировку місць проведення навчання.

Крім представників Військово-Морських Сил, Повітряних Сил, Сухопутних військ ЗС України та інших складових сил оборони, у конференції взяли участь представники військово-тренувальної місії ORBITAL, військово-морські аташе при Посольстві США та Великої Британії. Решта іноземних учасників, а це представники більше ніж 20 країн, долучилися до обговорення в режимі онлайн.

«Усі елементи навчання «Сі Бриз – 2021» сплановано та буде відпрацьовано відповідно до стандартів та процедур НАТО. Військовослужбовці українських ВМС спільно з партнерами виконуватимуть завдання у морі й повітрі, на суші та під водою. До навчання плануємо залучити 29 країн-членів НАТО та партнерів. Цього року передбачається значне збільшення складу сил та засобів берегового компонента, зокрема зі складу морської піхоти України та США, велика кількість броньованої техніки і артилерії. До повітряного компонента плануємо залучити літаки і гелікоптери з американської сторони та з боку української морської авіації, Повітряних Сил ЗС України, Державної прикордонної служби, а також безпілотні авіаційні комплекси», – відзначив заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Доскато.

До морського компонента залучатимуться більше ніж 30 одиниць кораблів, катерів та суден від ВМС України, морської охорони Державної прикордонної служби України, ВМС США та інших країн – членів НАТО і партнерів. Протягом навчання кораблі будуть виконувати завдання щодо пошуку та знищення підводних човнів спільно з морською та патрульною авіацією, відпрацьовуватимуть проведення ембаргових операцій та перехоплення суден-порушників. Окрім того, буде організовано забезпечення догляду підозрілих суден, охорони морських ліній комунікацій та супровід важливих вантажів і конвоїв, проведення десантних операцій. Під час навчання основна увага буде зосереджена на відпрацюванні взаємної сумісності та спільному виконанні завдань з країнами-партнерами відповідно до стандартів НАТО. Також у морі буде виконано практичні артилерійські стрільби та відпрацьовано заходи протиповітряної оборони.

Керувати застосуванням усіх складових компонентів навчання «Сі Бриз – 2021» буде Морське командування ВМС ЗС України, яке забезпечує взаємодію та управління міжнародними, міжвидовими, міжродовими та міжвідомчими угрупованнями.

«Особливістю навчань стане використання ударного оперативно-тактичного безпілотного літального апарата Bayraktar TB2 Повітряних Сил ЗС України, який виконуватиме різноманітні завдання під час проведення навчань», – повідомив капітан 1 рангу Олексій Доскато.

Нагадаємо, що минулого року метою навчань «Сі Бриз» було підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС США, країн-членів НАТО та держав-партнерів під час виконання спільних завдань задля підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення стабільності в Чорноморському регіоні.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Ще на цю тему