Протикорабельні «Нептуни» очікують у ВМС уже цього місяця

17:01 11.03.2021

Дослідні зразки ракетного комплексу «Нептун» українське військо має отримати вже найближчими днями, розпочинається підготовка розрахунків.

Про це повідомив міністр оборони України Андрій Таран, передає УНН з посиланням на пресслужбу Міноборони.

«Дослідні зразки українського берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ «Нептун» протягом березня 2021 року будуть передані до складу українського війська. У Військово-морських силах Збройних сил України вже сформований відповідний підрозділ», – повідомили у пресслужбі з посиланням на слова Тарана.

За словами міністра оборони, комплекси РК-360МЦ «Нептун» виготовлені в межах державного контракту між Міністерством оборони України та Державним підприємством «Державне Київське конструкторське бюро «Луч».

«Нептун» — це озброєння нового покоління для нас, нове слово в розвитку військової берегової оборони України. Наявність у складі ВМС РК-360МЦ збільшить стримуючий потенціал та підвищить вплив на обстановку в Азово-Чорноморському регіоні», — заявив Андрій Таран.

Він зазначив також, що діючі складові частини комплексу 360МЦ уже придатні до виконання бойових завдань у складі ВМС ЗСУ. Власне, комплекс включає рухомий командний пункт, уніфіковану самохідну пускову установку, транспортно-заряджаючу машину, транспортну машину, комплект наземного обладнання, габаритно-масові макети крилатих ракет тощо.

Андрій Таран зазначив, що ці перші дослідні зразки дозволять розпочати практичну підготовку розрахунків «Нептуна», які в подальшому нестимуть бойові чергування та обслуговуватимуть серійний ракетний комплекс 360МЦ у складі бойових військових частин.

Наприкінці минулого року Державне Київське конструкторське бюро «Луч», яке входить до складу Укроборонпрому, і Міністерство оборони України уклали контракт про постачання до війська у 2021 році берегових комплексів РК-360 МЦ «Нептун».

«Нептун» оснащено крилатими ракетами, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність приблизно 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни.

Першій є модіфікованим твердопаливним стартовим прискорювачем від зенітної ракети С-125.

На озброєння ЗСУ комплекс «Нептун» прийнято 23 серпня 2020 року.

Ще на цю тему