Командувачі сухопутних військ ЗСУ і НАТО визначили пріоритети співпраці

17:15 10.03.2021

Пріоритетними напрямами співпраці командування сухопутних військ ЗСУ і НАТО та Об’єднаного командування сухопутних військ НАТО є підвищення якості та інтенсивності підготовки українських військовослужбовців.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський на спільній з командувачем сухопутними військами НАТО генерал-лейтенантом Роджером Клотьє пресконференції у Києві.

Сирський зазначив, що за допомогою партнерів по Альянсу було створено систему підготовки військових частин і підрозділів ЗСУ, які повністю відповідають стандартам НАТО.

У цьому контексті він поінформував, що з 2015 по 2020 роки за допомогою офіцерів міжнародних тренувальних місій підготовлено понад 19 тис. військовослужбовців, з яких близько 16 тис. пройшли курс підготовки «бій у місті».

«Взагалі напрямки нашої співпраці – це подальший розвиток системи навчальних центрів ЗСУ, в першу чергу сухопутних військ. У нас на цей рік амбітні плани щодо розвитку 235-го міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів. Там за допомогою наших американських партнерів створюється центр імітаційного моделювання. Крім того, ми проводимо два міжнародних навчання. У нас заплановано ряд навчань щодо підготовки механізованих мотопіхотних бригад. А головна мета – це піднести ще вище якість та інтенсивність підготовки військовослужбовців», - сказав Сирський.

Він додав, що ці плани узгоджені між командуванням сухопутних військ ЗСУ та командуванням Об’єднаних сухопутних військ НАТО, зокрема, і під час сьогоднішніх перемовин.

Генерал-лейтенант Клотьє своєю чергою відзначив, що з моменту підписання у 2018 році договору про співпрацю партнерство сухопутних військ ЗСУ і НАТО значно розширилося. У цьому контексті він нагадав про підготовку мобільних груп, програми підготовки сухопутних військ ЗСУ до можливої взаємодії у складі сухопутних підрозділів НАТО тощо.

Командувач Об’єднаними сухопутними військами НАТО також поінформував, що після переговорів на цьому тижні влітку до Києва приїдуть представники штабу Об’єднаних сухопутних військ НАТО, щоб окреслити схему подальшої співпраці.

Ще на цю тему