Кулеба очікує ефективної реакції ОБСЄ на порушення прав нацменшин в окупованих Криму та ОРДЛО

20:50 09.03.2021

Глава МЗС України Дмитро Кулеба очікує, що новому Верховному комісару ОБСЄ у справах націменшин Кайрату Абдрахманову вдасться підвищити ефективність реагування організації на порушення прав нацменщин у в окупованих Росією Криму та ОРДЛО.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС, про це йшлося під час телефонної розмови міністра і Верховного комісара ОБСЄ.

«Глава МЗС України привітав співрозмовника з призначенням і побажав йому успіхів на новій посаді... Міністр висловив впевненість, що Кайрату Абдрахманову вдасться підвищити ефективність реагування ОБСЄ на серйозні виклики у сфері дотримання прав національних меншин, зокрема в тимчасово окупованих Росією Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей», – йдеться у повідомленні.

Кулеба запевнив Верховного комісара ОБСЄ, що Україна має намір і надалі приділяти пріоритетну увагу збереженню та розвитку національної ідентичності меншин відповідно до взятих на себе міжнародних зобов'язань.

«Мета у тому, щоб представники національних меншин могли на 100% зберігати та розвивати свою ідентичність і водночас на 100% бути громадянами України», – зазначив очільник МЗС.

Кулеба наголосив, що тема захисту прав національних меншин не повинна бути предметом політизації. Комісар погодився із таким підходом міністра, потребою деполітизації та уникнення надмірного міжнародного контексту у питанні національних меншин.

Очільник МЗС також поінформував Абдрахманова про розробку Верховною Радою України нового законодавства у сфері національних меншин, яке має відповідати найсучаснішим світовим стандартам у цій сфері. Водночас міністр зауважив, що Україна «не дозволить жодній іноземній державі будь-яким чином впливати на його зміст».

Ще на цю тему