Схема на 2 мільярди: СБУ не дала списати 455 суден і барж із Дунайського пароплавства

18:21 05.03.2021

Служба безпеки України заблокувала спробу незаконного відчуження майна ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» з боку топменеджмента компанії. Своїми діями організатори могли завдати збитки товариству на понад 2 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що оборудку було організовано під виглядом «реорганізації» діяльності пароплавства. Під час неї ділки планували вивести з балансу товариства 455 одиниць флоту, зокрема морські та річкові судна, баржі. Все це - в інтересах іноземної комерційної структури.

Організатори також планували штучно інвестувати кошти дочірніх і афілійованих підприємств пароплавства до статутного капіталу іноземної компанії.

Для реалізації протиправної схеми зловмисники надали до профільного міністерства документацію щодо нульової вартості 455 одиниць флоту, погодження якої надало можливість самостійного розпорядження державним майном.

Крім того, дії посадовців могли призвести до завдання шкоди обороноздатності держави.

Правоохоронці провели низку слідчих дій в офісних приміщеннях пароплавства та за місцями проживання учасників оборудки.

Вилучені докази долучено до матеріалів справи. Також виявлено велику суму готівки в іноземній валюті.

Триває досудове розслідування за ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Ще на цю тему