Україна готова до ПДЧ в НАТО

11:21 05.03.2021

Україна заслужила шанс отримати План дій щодо членства в НАТО і готова до цього, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

«Сьогодні НАТО формує стратегію на 10 років ... Як віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, яка опікується цією роботою щодня, я можу підтвердити, що Україна готова до Плану дій щодо членства (в НАТО - ІФ). І президент, і уряд, і парламент - і це унікальна ситуація за останнє 20-річчя - працюють над тим, щоб європейські та євроатлантичні столиці були до цього готові», – сказала Стефанішина.

Вона зазначила, що немає жодного офіційного документа, який говорив би про те, що країна, в якій є територіальний конфлікт, не може стати членом ЄС або НАТО. Крім того, за її словами, у всьому світі змінюється геополітичний розклад сил.

Стефанішина також наголосила, що для отримання ПДЧ Україні необхідно здійснити низку реформ, впровадження яких вже почалося, зокрема реформу оборонних закупівель, сектора безпеки і оборони, Служби безпеки та верховенства права.

Крім того, вона додала, що виконання ПДЧ для Північної Македонії тривало 20 років.

«Тому для нас важливо отримати ПДЧ, яке ми заслужили і в 1994 році, коли підписали Будапештський меморандум, і в 2008-му, коли було прийнято рішення, що Україна буде членом НАТО, але не сьогодні. Я думаю, що зараз той історичний момент , коли є консенсус, як мінімум, 14 країн Альянсу за матеріалізації політики відкритих дверей, є нова американська адміністрація, в якій президент США має унікальне розуміння українського файлу ... Україна і Грузія єдині країни - не члени НАТО, які відповідають за безпеку в Чорноморському регіоні. Тому членство України в НАТО, ПДЧ - це велика робота, яка потрібна не тільки Україні. Але Україна заслужила цей шанс, і ми робимо все можливе, щоб він став реальним», – запевнила вона.

Ще на цю тему