Збирання UH-1 в Україні: Виробник не давав дозволу, але готовий співпрацювати

16:40 04.03.2021

Виробник гелікоптерів UH-1 не давав дозволу на їх збирання в Україні, але готовий співпрацювати з нашою державною.

Про це компанія Bell Textron повідомила польському виданню ZBIAM, пише Український міліарний портал.

Американський виробник наголошує, що готовий підтримати зусилля України щодо модернізації флоту гелікоптерів.

Співпраця повинна базуватися на процедурах уряду Сполучених Штатів, тобто мова про процедуру Foreign Military Sale (FMS), надіславши офіційний лист-запит.

Bell Textron пропонує експортним клієнтам останню версію гелікоптеру UH-1 Iroquois – UH-1Y Venom за допомогою процедури FMS. Минулого року Чехія була першим покупцем, який замовив вісім одиниць цієї моделі.

Також UH-1Y Venom поданий на польську програму Perkoz по заміні 32 гелікоптерів Мі-2, що будувались у Польщі за ліцензією.

Нагадаємо, що директор державного концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв під час відвідин ДП «Одеський авіаційний завод» заявив, що до 30-ї річниці відновлення Незалежності на підприємстві зберуть перший гелікоптер Bell UH-1 Iroquois. За його словами, виробництво розмістять в одному з цехів заводу.

Організація виробництва вертольотів зараз знаходиться на завершальній стадії. Проект фінансується за рахунок інвестиційних коштів, – зазначив він.

Директор авіазаводу Віталій Юхачов підкреслив, що «Ірокез» – багатоцільовий вертоліт. Він може бути і транспортним, і пасажирським, а при наявності підвісного озброєння – ударним.

Свою доцільність гелікоптер довів протягом В’єтнамської війни. Там він отримав прізвисько «Г’юі» (англ. Huey) від маркування HU-1. Під час війни приблизно 7 000 гелікоптерів було переправлено у В’єтнам.
 

Ще на цю тему