Чи зможе російський Іл-112В відірватися від землі? РФ знову відклала випробування / Фото

11:40 04.03.2021

Анонсований раніше другій дослідний політ російського Іл-112В був запланований на лютий-місяць 2021 року.

Почався березень 2021 року, а перший створений в РФ перспективний легкий військово-транспортний літак Іл-112В так і не здійснив вчергове анонсовані другі льотні випробування - літак так нікуди й не полетів, пише Defense Express.

Про плани вдруге підняти в повітря російський транспортник повідомили на початку грудня 2020 відомі російські пропагандисти з видання РИА.ру

«Другий політ Іл-112 знову відкладено і до кінця цього року не відбудуться. Найоптимістичніші терміни продовження льотних випробувань - лютий 2021 року», - розповів співрозмовник агентства, відповідаючи на відповідне запитання.

Однак оптимізму виявилось вчергове недостатньо. І розпіарений літак, який має замінити весь російський парк Ан-26, котрі працюють вже по 40 та більше років і давно потребують заміни, зостався на землі.

Вперше Іл-112В (який власне був розроблений ще у першій половині 90-х років, а отримав повний карт-бланш та фінансування у 2014 році) злетів 30 березня 2019 року. З типовим для РФ «символізмом» його політ супроводжував єдиний на той момент літаючий «батько» Іл-114ЛЛ (замість запланованого «Ан»), а власне дата перших випробувань була присвячена до дня народження Сергія Ільюшина, нагадує Defense Express .

Проте, після першого та єдиного випробувального польоту (який російські ЗМІ прокоментували як штатний) стало відомо, що під час його завершення в літака почав нештатно працювати один з нових двигунів.

Більш того, транспортник повністю не відповідав завданню Міноборони РФ, адже мав перевантаження в кілька тонн. Тобто практично замість корисного навантаження (за планом - п'ять тонн) він був фактично здатний перевозити лише пустого себе з екіпажем.

Проблемний двигун ТВ7-117СТ (переробка двигуна для гелікоптера від КБ «Климова»)

Про те скандальне інтерв'ю генерального конструктора ПАТ «Іл» Миколи Талікова (яке було оприлюднене через два тижні після першого польоту) не набуло широкого розголосу в РФ.

Замість цього почалися інтенсивні роботи зі зменшення ваги деталей літака (під назвою – лікування від «дитячих хвороб»). А відсутність продовження льотних випробувань виправдовували капітальним ремонтом злітно-посадкової смуги на ВАЛТ. Однак цей ремонт був завершений ще рік тому, а ось випробування так і не були відновлені.

Відпрацювання систем Іл-112В в рамках заводських випробувань у грудні 2019 року / Фото: «Ільюшин»

Зокрема у грудні було перераховано всі «дедвейти».

«Раніше планувалося завершити роботи щодо полегшення конструкції літака і підняти його вдруге в повітря до кінця 2019 року, потім все змістилося на початок цього року (2020), потім на квітень, потім на літо і на кінець цього року», - розповів співрозмовник агентства РИА.ру.

Керівництво «Ільюшина» наразі ніяк не коментує затримку випробувань Іл-112В. Втім, з огляду на типову для сучасної РФ прихильність до символізму, досить ймовірне очікування другого льотного випробування вже…30 березня ц.р. Навіть якщо літак після цього знову буде доопрацьовуватися на землі ще кілька років.
 

Ще на цю тему