Україна та Туреччина проводять консультації по сполученню з окупованим Кримом

08:41 03.03.2021

Україна та Туреччина проводять спільні консультації щодо незаконного сполучення з тимчасово окупованим Кримом.

Про це Міністерство закордонних справ повідомило на запит «Мілітарного».

Міністерство закордонних справ України регулярно отримує інформацію про моніторинг судноплавства у водах, прилеглих до узбережжя Автономної Республіки Крим.

Такий моніторинг МЗС отримує і від контактного пункту ВМС ЗСУ.

У період з вересня 2020 року по січень 2021 року ВМС зафіксувало 117 випадків заходів торговельних суден-порушників до тимчасово окупованих територій АР Крим.

З них 6 торговельних суден-порушників правового режиму тимчасово окупованих територій АР Крим які рухалися з та до портів Турецької Республіки.

Дані судна порушують не тільки Закони України, а й Циркуляр №635/2017 Палати судноплавства Торгово-промислової палати Туреччини, яким заборонено пряме морське сполучення між турецькими і кримськими портами, закритими Україною.

МЗС України у своїй відповіді на інформаційний запит Українського мілітарного порталу наголошує, що окремі судна продовжують обходити заборони шляхом надання неправдивих даних про маршрут слідування суден та портів призначення, а також втручання у роботу корабельних автоматичних систем (AIS).

У зв’язку з цими правопорушеннями Посольством України в Туреччині вживаються вичерпні заходи реагування стосовно усіх турецьких суден, які підозрюються у незаконному морському сполученні з ТОТ АР Крим (зустрічі з представниками відповідальних Центральних органів виконавчої влади Туреччини, вербальні ноти, інформаційні документи тощо).

Також МЗС України наголосило:

«питання щодо незаконного сполучення з тимчасово окупованим Кримом є предметом обговорення під час усіх контактів з турецькою стороною, у т.ч. на рівні керівництва двох країн.».

Між МЗС та Посольствами України та Туреччини опрацьовується можливість організації консультацій причетних органів двох країн із зазначеної проблематики.

Ще на цю тему