Авіакатастрофа МАУ: В ООН звинуватили Іран в приховуванні обставин трагедії

12:40 24.02.2021

В Організації Об'єднаних Націй впевнені, що Іран навмисно приховує обставини авіакатастрофи літака компанії МАУ. 

Про це йдеться в звіті UN entity on human rights, пише ZN,UA.

За словами спеціального доповідача ООН з питань позасудових страт Аньєс Калламар, невідповідності в офіційних заявах Ірану нібито спеціально ставлять за мету «створити максимум плутанини».

Калламар також звинуватила Іран в тому, що на місце катастрофи були допущені мародери, які не надали можливості рідним загиблих отримати речі жертв катастрофи.

«Крім того, іранський уряд не виконав свої зобов'язання за повагою останків загиблих, в тому числі нешанобливо зверталося з місцем аварії, своїми зусиллями перешкодило бажанням сім'ї репатріювати останки. Все це ускладнюється абсолютно неприпустимим переслідуванням і погрозами щодо деяких членів сім'ї», - зазначила вона.

При цьому ООН так і не отримала відповіді від іранського уряду на лист, який було направлено ще в минулому році.

«Незалежні експерти, визначені Радою з прав людини, також написали іранській владі в лютому 2020 року листи, в яких висловили стурбованість реакцією Ірану на протести проти нападу, які були зустрінуті надмірним застосуванням сили і довільними затриманнями», - додали в ООН.

Нагадаємо, 31 грудня Іран передав Україні технічний звіт щодо обставин авіакатастрофи. Нині Україна вивчає проєкт звіту, на аналіз документу та внесення до нього зауважень і коментарів є два місяці. Після цього іранська сторона за місяць має його доопрацювати, і документ передадуть на затвердження Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO).

Остаточний звіт з технічного розслідування стане підґрунтям, на якому в подальшому базуватиметься як кримінальне розслідування, так і визначення відповідних сум, компенсацій, щодо яких тривають переговори з іранською стороною.
 

Ще на цю тему