Військово-морські сили України цьогоріч отримають новітнє озброєння

08:01 17.02.2021

Українські ВМС отримають до кінця 2021 року комплекс Bayraktar TB2 і перший дивізійний комплект комплексу берегової оборони РК-360МЦ «Нептун».

Ці плани в інтерв’ю «Укрінформ» озвучив командувач Військово-морських сил (ВМС) Збройних сил України (ЗСУ) Олексій Неїжпапа, повідомляє QHA.

«Комплект безпілотного комплексу Bayraktar TB2 планується отримати до кінця 2021 року. Ми отримаємо не просто безпілотні апарати з озброєнням, а повноцінну систему, яка буде використовуватись для виконання низки надважливих завдань, серед яких — висвітлення надводної обстановки в Азовській і Чорноморській операційних зонах, видачі цілевказівок, здійснення вогневого ураження противника як на морі, так і на суші», — заявив Неїжпапа.

Командування ВМС України детально ознайомилось із реальними можливостями розвідувально-ударного БПЛА Bayraktar TB2. Водночас для українського війська саме цей безпілотник має ліквідувати пробіл у сучасних засобах повітряної розвідки в акваторії морів та є одним із компонентів визначення координат цілей для наведення берегового ракетного комплексу РК-360МЦ від ДККБ «Луч».

Можливості Bayraktar TB2 та доволі символічна протиповітряна оборона російських корветів у Чорному морі у вигляді ЗРК «Гибка» дозволяє дрону самостійно завдавати удари без ризику бути збитим з корабля.

«До кінця року ми отримаємо дивізіонний комплект берегового ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун», обсяг держзамовлення якого здійснено з урахуванням існуючих загроз для забезпечення ураження критичних об'єктів (цілей) противника в Азовському та Чорному морях», — зазначив командувач ВМС ЗСУ.

Нагадаємо, про початок підготовки персоналу першого дивізіону повідомили у січні 2021 року. Зараз проводяться роботи з підготовки пунктів базування комплексів «Нептун», які посилять безпеку держави у Чорному та Азовському морях.

Командувач ВМС зазначив, що у 2021 році передбачається прийняття до складу ВМС середнього розвідувального корабля «Сімферополь», двох десантно-штурмових катерів та отримання від американської сторони трьох патрульних катерів типу Island.

Нагадаємо, що ВМСУ вже остаточно відмовились від встановлення радянського озброєння на Island-и. Вони отримають однотипну американську артсистему.

Як повідомлялося раніше, в останню декаду січня Америка і НАТО на практиці продемонстрували Росії, що вона марно планує перетворити Чорне море на своє «озеро».

У регіоні вже перебувають есмінець, танкер і військовий літак США, на підході ще один есмінець.

Водночас Росія розпочала активізацію військ у Чорноморському регіоні ще до інавгурації Джо Байдена, і вона досі триває у вигляді маневрів і передислокацій на морі та на суші — в окупованому Криму.

Ще на цю тему