Україна запроваджує демократичний цивільний контроль над ЗСУ для вступу до НАТО – Таран

20:21 01.02.2021

Україна задекларувала намір стати членом НАТО і однією з вимог для цього є встановлення належного демократичного цивільного контролю над Збройними Силами.

Про це сказав міністр оборони України Андрій Таран, передає УНН з посиланням на пресслужбу Міноборони.

Цитата:

«Україна недвозначно задекларувала намір вже цього року отримати запрошення приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО. Однією з вимог Плану є необхідність встановлення належного демократичного цивільного контролю над Збройними Силами. І ми виконаємо це завдання на нашому шляху до членства в Альянсі», – сказав Андрій Таран.

Він зазначив, що наразі триває створення інтегрованої оборонної інституції євроатлантичного типу, що означає чітке окреслення повноважень, відповідальності та підзвітності ключових посадових осіб Міністерства оборони та Збройних Сил України.

Деталі

Результатом започаткованого проекту стане розробка політики Міністерства оборони “Демократичне врядування у сфері оборони” у відповідності до євроатлантичних стандартів.

Доповнення

З серпня 2020 року при оборонному відомстві утворено Раду сприяння імплементації реформ, в рамках якої реалізується проект “Демократичний цивільний контроль”.

Окрім того, у Міністерстві оборони 2021-й рік оголошено роком євроатлантичної трансформації, планується провести огляд системи оборонного менеджменту з залученням, зокрема, Офісу Президента.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що має дуже просте питання до президента США Джо Байдена: чому Україна досі не в НАТО?

Ще на цю тему