Джемілєв: РФ не допустить гуманітарної катастрофи з водою в Криму

19:01 19.01.2021

Росія не допустить в окупованому Криму гуманітарної катастрофи з водою, але не заради місцевих жителів, а тому, що це завдасть серйозного удару пропаганді РФ.

Як заявив він в інтерв'ю Телеграфу, дефіцит води на півострові дуже гострий, але поки ще не катастрофічний. Однак із кожним днем ситуація тільки погіршується, сказав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Він уточнив, що росіяни обговорювали кілька варіантів водопостачання окупованого Криму – опріснення морської води, перекидання ресурсу з Краснодарського краю, більш інтенсивне видобування підземних вод на території півострова, введення заходів економії.

На думку Джемілєва, проєкт із опріснення є дуже дорогим і енергозатратним, тож будувати опріснювачі окупанти не поспішають через проблеми з грошима.

«На розміщення не так давно в Криму трьох дивізіонів ракетних комплексів С-400 «Тріумф» (кожен вартістю 500 млн доларів) гроші якось відразу знайшлися. А ось для води – проблема», – наголосив політик.

Проєкт із перекидання води з Краснодарського краю теж дуже дорогий. До того ж води не вистачає навіть місцевим жителям, заявив Джемілєв.

«Уже в кількох його населених пунктах (в Геленджику, Новоросійську тощо) воду стали давати за графіком – лише в певні години. Там теж кажуть про необхідність будувати опріснювачі морської води», – сказав він.

За інформацією лідера кримськотатарського національного руху, основний акцент окупанти роблять на бурінні нових свердловин для видобування підземних вод.

«На ці цілі, а також ремонт водозаборів, очисних споруд та іншого виділили на 4 роки 48 млрд рублів, це близько 900 млн доларів. Але, по-перше, запаси підземних вод не безмежні та явно недостатні для повного забезпечення Криму. А по-друге, створюється серйозна загроза екології Криму», – сказав він.

Джемілєв пояснив, що в порожнечі, що утворилися після вилучення прісної води, за законом сполучених посудин проникає морська вода, стоки, відбувається засолення ґрунтів: з цієї причини окупантами вже ухвалено рішення про закриття та ліквідацію близько 40 свердловин.

«Така ж доля чекає й нові свердловини, які росіяни збираються бурити. І так, мабуть, буде тривати доти, доки вони не споганять весь півострів», – сказав він.

Що стосується можливості діставати підземні води з дна Азовського моря, про що говорив свого часу президент Володимир Путін, нардеп прокоментував цю інформацію так:

«Путін, схоже, розглядає вже й Азовське море як внутрішньоросійське озеро... На думку багатьох фахівців, якихось точних дослідних даних про кількість і взагалі наявності там прісної води немає. А якщо і є там вода, то її видобування та доставка на півострів коштуватимуть астрономічних сум. Тобто ця путінська ідея швидше розрахована на заспокоєння жителів «світлими перспективами».

Ще на цю тему