У Раді проведуть комітетські слухання по деокупації Криму

15:21 19.01.2021

У конференції візьмуть участь: комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Планується, що на засіданні обговорять такі теми з проблем в окупованому Криму: права людини, єкономічна ситуація, мілітаризація, єкологічні проблеми, утиски української та кримськотатарської культури, освіти, громадської
діяльності, повідомляє Центр журналистских расследований.

«Заходи на тему деокупації Криму, заплановані на 2021 рік, та роль Верховної Ради України у них.

Кримська платформа – новий переговорний майданчик на тему поточного становища по деокупації Криму. Санкції проти Російської Федерації як інструмент деокупації Криму. Необхідні правові зміни для прискорення деокупації Криму. Робота груп міжпарламентського співробітництва з ключовими партнерами щодо деокупації Криму».

Як повідомлялось, 5 листопада 2020 року очільник МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що у травні 2021 року в Києві відбудеться Кримський саміт в рамках Кримської платформи, яка має на меті повернути у міжнародний порядок денний питання деокупації Криму.

За підсумками саміту Кримської платформи, який має пройти у Києві, буде підписано декларацію, яка зафіксує політику невизнання спроби незаконної анексії Криму і Севастополя РФ, а також необхідність посилення міжнародного тиску на Росію як країну-окупанта.

Нагадаємо:

27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.
Президент Володимир Зеленський вважає, що світ не має забувати про Крим, допоки півострів залишається незаконно окупованим Росією. Саме для повернення питання Криму у міжнародний порядок денний Україна створює формат «Кримська платформа».

Ще на цю тему