Литва змінює назву Грузії в офіційних документах на Сакартвело

16:40 11.01.2021

З кінця грудня минулого року Литва офіційно узаконила назва Грузії як Сакартвело.

Тепер воно буде використовуватися у всіх офіційних документах литовською мовою. Ще у 2011 році Міністерство закордонних справ Грузії закликало інші держави використовувати назву «Сакартвело».

«Зараз Сакартвело (літ. Sakartvelas) є офіційною назвою», - повідомив у понеділок агентству BNS голова Державної комісії з литовської мови Аудріс Антанайтіс, пише ZN.UA.

21 грудня минулого року комісія прийняла рішення виключити з документа, що встановлює офіційні назви держав, слово Gruzija і вписати Sakartvelas.

«Рішення, прийняте комісією два роки тому передбачало Сакартвело як другу неофіційну назву країни. Потрібен був перехідний період, щоб побачити готовність суспільства прийняти цю назву. Очевидно, що воно надзвичайно швидко прижилося в суспільстві. Я прогнозував 20 років, а воно прижилося за два роки. Це дійсно було несподівано», - сказав Антанайтіс. «Ми прийняли рішення, тому завершуємо процес - Сакартвело стає офіційним, повною назвою», - сказав він, додавши, що це рішення полегшить роботу відомств, яким до цих пір доводилося писати: «Gruzija (Sakartvelas)... Грузія залишається як і раніше вживаним назвою, в публічному просторі його можна вживати».

Раніше грузинські політики та дипломати не раз просили литовських посадових осіб відмовитися від назви «Грузія», оскільки воно російське, нагадує BNS.

Ще на цю тему