Іран нарешті передав Україні проєкт технічного звіту про збиття літака МАУ – МЗС

19:20 05.01.2021

Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин збиття літака Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що сталося під Тегераном 8 січня 2020 року.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Раніше Іран уже кілька разів заявляв, що передав цей документ, але Україна щоразу повідомляла, що не отримувала його, пише Радіо Свобода.

Як сказав Кулеба в інтерв’ю виданню «Обозреватель», це сталося ще минулого четверга, 31 грудня. Міністр не уточнив, чому про це не повідомляли досі.

Тепер, сказав він, в України є два місяці на власні коментарі й зауваження до тексту звіту.

«Це досить важливий етап для подальшого руху вперед, без якого було б неможливо домогтися виплати компенсації і загальної справедливості. Тепер слово підтверджується ділом», – додав міністр.

За його словами, повідомлення про можливі суми компенсації з боку Ірану, які нещодавно потрапили в інформаційний простір і в яких ідеться про ймовірність виплати Іраном по 150 тисяч доларів США за кожну жертву, наразі оприлюднені тільки в засобах інформації – ніяких офіційних повідомлень із цього приводу Україна від Ірану не отримувала.

«Досвід останнього року навчив нас вкрай обережно ставитися до інформації іранських медіа і, що називається, фільтрувати кожне повідомлення. Поки я не отримаю офіційну пропозицію від іранського уряду, ми не зважатимемо на жодні повідомлення в новинах щодо цифр. Закликаю українців робити так само. Навколо цього питання забагато інформаційного шуму», – наголосив Кулеба.

Зволікання в переговорному процесі між Україною та Іраном щодо збиття літака, який триває вже цілий рік, міністр пояснив «суто внутрішньополітичними розкладами Ірану».

«Там не всі позитивно оцінили той факт, що держава взяла на себе відповідальність (за збитий літак – ред). Ми в жодний спосіб не втручаємось у внутрішні справи Ірану, ми налаштовані на врегулювання цього питання. Бо це не політика, не право і не фінанси. Це питання моралі перед близькими й родичами жертв загиблих», – сказав Кулеба.

Заступник голови МЗС Євген Єнін, зі свого боку, уточнив, що проєкт технічного звіту щодо причин загибелі літака Іран передав Україні «з п’ятої спроби».

«Зараз усі компетентні органи ретельно його вивчають», – сказав він в інтерв’ю «Суспільному» телебаченню.

Заступник міністра також додав, що після того, як Україна протягом 60 днів може внести до звіту зауваження і пропозиції, Іран матиме ще місяць на його доопрацювання. Остаточний звіт оприлюднять лише після затвердження радою Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

«Зарано щось коментувати по звіту, поки що є факт його отримання, далі аналіз покаже, наскільки він нас задовольняє з точки зору об’єктивності і неупередженості», – сказав Єнін.

Ще на цю тему