До України прибув «творець перемоги БПЛА» у Лівії та Карабасі

12:30 23.12.2020

До України прибув «творець перемоги БПЛА» у Лівії та Карабасі генерал Повітряних сил Туреччини Гьоксел Кайя.

Він брав участь у засідання в форматі «Квадрига», повідомляє Український мілітарний портал.

У збройних силах Туреччини він відповідальний за застосування безпілотної авіації.

За твердженням канадського публіциста Майкла Михайловича бригадний генерал Гьоксел Кайя керував діями Повітряних сил Азербайджану в ході бойових в Нагірному Карабасі як військовий радник від Туреччини.

У його обов’язки входив контроль та координація дії авіаційної розвідки за допомогою БПЛА, з подальшим нанесенням ударів.

На скільки ця інформація відповідає дійсності не відомо, але сам публіцист посилається на військово-дипломатичні джерела у Вірменії, Греції, Росії та Франції.

Як відомо вперше ударні дрони Туреччина активно почала застосовувати у ході бойових дій в Сирії та Лівії, де вони активно знищували різні типи бронетехніки та засоби протиповітряної оборони.

ЗРГК “Панцир-С1” в прицілі турецького БПЛА Стопкадр з відео Clash Report

Турецькі блогери у першу чергу успіх нового типу озброєння припусують військовій майстерності їх воєначальника, що був безпосередньо відповідальний за операції.

Нагадаємо, що 18 грудня Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Міністр оборони України Андрій Таран зустрілися з Міністром закордонних справ Турецької Республіки Мевлютом Чавушоглу та Міністром національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акаром і провели перше засідання нового формату двостороннього діалогу між Україною та Туреччиною «Квадрига».

Сторони обговорили безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні і наголосили на важливості об’єднання політичних, дипломатичних та військових зусиль для зміцнення миру, безпеки та стабільності по периметру наших держав.

Майданчик консультацій сторін із політико-безпекових питань «Квадрига» заснований на виконання домовленостей президентів України та Туреччини у Стамбулі 16 жовтня 2020 року. Планується, що такі зустрічі відбуватимуться щорічно. Наступне засідання «Квадриги» заплановане у 2021 році в Туреччині.

Ще на цю тему