Агресія РФ — можливість України вигідно використати збільшений ризик глобальної безпеки

10:30 23.12.2020

Безпекові ризики у 2014 році, коли РФ вчинила акт агресії щодо України для світу кратно зросли. Витрати на оборону у ЄС щороку збільшуються. Актуальною лишається проблема енергетичної безпеки, диверсифікації поставок газу до Європи та продуктової безпеки. Це десятки і сотні мільярдів доларів, що витрачаються чи будуть витрачені. Що у цій ситуації може запропонувати Україна?

«Усунення цієї нестабільності і напруги в акваторії Чорного моря, тобто деокупація Криму та повернення до нормальної ситуації, балансу сил, який був до початку агресії РФ — це можливість знизити військові витрати. Це пряма економія, що може зацікавити ряд європейський країн у процесі прискорення врегулювання як на сході, так і у Криму. Це один з прикладів, якщо говорити в категоріях «грошей» і «безпеки», — сказав експерт, політолог, співзасновник Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» Олег Саакян у програмі BUGUN на телеканалі ATR.

За його словами, окрім військової безпеки актуалізуються питання енергетичної безпеки та диверсифікації, у зв'язку із захопленням РФ частини нафтогазового шельфу у Чорному морі, біля Одеси.

«Також, можна говорити і про продуктову безпеку, зараз через неврожаї у світі з'являються накопичувальні резервні продуктові фонди. Продуктова безпека буде рости. Для частини країн Європи та Африки дії РФ у Чорному морі можуть привести до продуктової дестабілізації через проблеми з поставками продуктів з України», — додав політолог.

На думку експерта, питання Криму є одним з пазлів, що розходиться далеко за межі України, і ціла низка країн прекрасно розуміють, у чому їхній інтерес та зацікавленість у тому, аби протидіяти РФ.

«Без цього не було б голосування за продовження санкцій у цих країнах ЄС, що відбувається, незважаючи на вплив РФ, її тиск, економічні втрати тощо. Це ж роблять «не за красиві очі» Україні», — резюмував Саакян.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року.

Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт.

16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання окупації українського півострова.

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

Ще на цю тему