У РНБО відреагували на визнання Молдовою російської «мовою міжнаціонального спілкування»

19:01 17.12.2020

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час онлайн-зустрічі з керівником Бюро національної безпеки Республіки Польща Павелом Солохом заявив, що визнання Молдовою російської мови «мовою міжнаціонального спілкування» є дуже небезпечним.

Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу РНБО.

«Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів онлайн-зустріч з керівником Бюро національної безпеки Республіки Польща Павелом Солохом», – сказано у повідомленні.

Зазначається, що під час зустрічі сторони обговорили поточну безпекову ситуацію у регіоні, приділивши особливу увагу подіям у Білорусі та післявиборчій ситуації у Молдові, на яку, за словами Данілова, «РФ не має бажання втрачати вплив».

«Вчорашнє рішення парламенту Молдови щодо визнання російської мови «мовою міжнаціонального спілкування» є дуже небезпечним», – зазначив секретар РНБО України.

Так, окрему увагу сторони також приділили питанню боротьби з пандемією COVID-19, зокрема, забезпеченню масової вакцинації населення обох держав.

Зазначається, що секретар РНБО України та керівник БНБ Республіки Польща висловили впевненість у необхідності активізації подальшої співпраці між безпековими відомствами країн у форматі «Люблінського трикутника», з подальшим можливим залученням до взаємодії Румунії з огляду на безпекову ситуацію у Чорному морі та у контексті проведення Саміту НАТО у наступному році.

Крім того, Данілов підтримав ініціативу Солоха щодо організації на початку наступного року відкритої онлайн-конференції на тему безпекової ситуації в регіоні. Сторони домовились поглибити обмін інформацією між відомствами та розпочати роботу над організацією конференції.

Нагадаємо, парламент Молдови, більшість в якому зберігають союзники поки ще чинного президента країни Ігоря Додона, який програв президентські вибори, у середу прийняв низку законопроектів, які представники проєвропейської опозиції назвали «токсичними». Зокрема - щодо статусу російської мови у країні.