Україна має ініціювати санкції проти порушників прав громадян України у зв’язку з агресією РФ – правозахисниця

18:15 17.12.2020

Можливості наявних санкційних режимів використовуються Україною не в повній мірі - зокрема, Україна не виявила політичної волі для ініціювання застосування аналогів «Акту Магницького» стосовно осіб, які в умовах російської агресії порушують права українських громадян.

Про це Марія Томак, координаторка Медійної ініціативи за права людини заявила в ході круглого столу «Санкційна політика України. Перезавантаження», який спільно провели представництво президента України в Автономній Республіці Крим та інформаційна агенція Центр журналістських розслідувань.

Вона стверджує, що Україна не повною мірою використовує можливості санкційних режимів, які вже існують на міжнародному «ринку».

«Звісно, Україна має привілей у тому сенсі, що на рівні ЄС, США, Канади введені окремі санкційні режими, які присвячені саме агресії РФ проти України, і в рамках яких встановлюються санкції проти фізичних і юридичних осіб, і це є важливим. Але разом із тим, існує «акт Магницького» і його варіації щонайменше в США, Канаді, віднедавна й у Великобританії, а також на рівні ЄС в дещо обмеженому варіанті, на рівні Литви та Естонії. І в України, на превеликий жаль, не було політичної волі чи спроможності користуватися цими можливостями, які вже існують», – сказала правозахисниця.

За її словами, користування цими можливостями означає передусім проактивну позицію України, надання західним партнерам інформації про факти порушень прав, підлаштування під законодавство кожної окремої країни і надання їм відповідної інформації.

«Україна має запропонувати ЄС ввести санкції проти осіб, які причетні до порушення прав людини тих громадян України, які згадувалися в резолюціях Європарламенту. Ці резолюції також закликали Євросоюз до встановлення санкцій проти порушників прав цих людей. Фактичне політичне підґрунтя для введення цих санкцій є, питання – коли Україна зможе надати ЄС цю інформацію», – зазначила Томак.

Ще на цю тему