Україна запрошує туреччину до спільних проєктів з мільярдними інвестиціями

16:16 01.12.2020

Прем’єр Денис Шмигаль зустрівся з міністром промисловості та технологій Турецької Республіки Мустафою Варанком. У рамках цієї поїздки відбувся круглий стіл з турецькими ТОП-компаніями із загальним портфелем інвестицій у п’ять мільярдів доларів.

Як повідомляє «Урядовий портал», очільник українського уряду прибув до Туреччини з дводенним робочим візитом до Стамбулу і Анкари. У Туреччині прем’єра супроводжують віцепрем’єрміністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, міністр інфраструктури Владислав Криклій, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар, заступник міністра розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка.

За словами Шмигаля, Україна надає великого значення розбудові відносин з Турецькою Республікою і готова докладати зусиль для їхнього якісного наповнення конкретним змістом.

Як зауважив Шмигаль, нині дві країни мають колосальний потенціал, зокрема в аерокосмічній, науково-технічній сферах, спільному виробництві продукції, видобуванні корисних копалин, а також в медичній, науковій, культурній сферах.

Пропоную відновити регулярні засідання спільної українсько-турецької групи з координації стратегічного співробітництва у сфері ОПК, — сказав голова українського уряду.

Міністр промисловості та технологій Варанк позитивно оцінив перспективи нинішньої зустрічі.

Зазначається, що сторони обговорили можливу подальшу співпрацю у впровадженні перспективних інвестиційних проєктів в Україні із залученням механізмів державно-приватного партнерства.

Нещодавно уряд України затвердив перелік пріоритетних для держави інвестпроєктів на найближчі три роки, і 40% цього списку складають саме проєкти у галузі інфраструктури і транспорту. Тому українська сторона буде рада бачити більше турецьких компаній в Україні, які готові відповідально і за конкурентною вартістю брати участь в реалізації масштабних інвестиційних проєктів, — повідомив Криклій.

За словами міністра, першими успішними прикладами такого партнерства є підписання концесійних договорів у морських портах «Ольвія» та Херсон із загальним обсягом інвестицій близько 134 мільйони доларів. На черзі — концесії залізнично-поромного комплексу та першого і контейнерного терміналів порту «Чорноморськ», пасажирського комплексу в порту Одеси, а також морських торгівельних портів у Бердянську та Ізмаїлі.

«Міністерство також продовжує активну підготовку проєктів у дорожній і залізничній галузях. Відтак, вже завершена розробка шести пілотних ділянок доріг протяжністю 1,4 тисячі километрів, які будуть реалізовані в рамках першої програми державно-приватного партнерства у дорожній галузі», — додає урядовець.

Окрім цього, міжнародні консультанти завершили оцінку концесії вокзалів Харкова, Дніпра, Вінниці, Хмельницького, Миколаєва, Чопа та Києва із загальним обсягом інвестицій 3,8 мільярдів гривень.

Ще на цю тему