Україна зможе подати заявку на членство в ЄС і НАТО в 2027 році, – посол Литви

10:15 18.11.2020

Україна може подати заявку на членство в Європейському союзі і в НАТО в 2027 році, якщо виконає «домашнє завдання» у вигляді проведення відповідних реформ.

Про це заявив посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас під час онлайн-форуму «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюсу». Він назвав можливість подачі заявки на членство в ЄС в 2027 році реалістичним сценарієм.

Дипломат не виключив, що Україна зможе втілити в життя реформи навіть раніше цього терміну.

На думку Сарапінаса, вектор на членство в ЄС і НАТО, закладений в Основному Законі України створює надійні передумови для проведення необхідних змін у всіх сферах життєдіяльності держави. А програма розширених можливостей НАТО дає Україні доступ до тіснішої співпраці з Альянсом і проведення спільних навчань.

Дипломат підкреслив, що вступити до НАТО може тільки ціла країна, а не окремий державний орган або інституція

«Це означає, що Альянс буде розглядати всі питання, починаючи від загальнополітичної стабільності, економічного зростання, верховенства права, забезпечення свободи та прав людини і т.д.» – підкреслив посол Литви.

Він висловив думку, що Україна не може не мати успіху на шляху реформ.

«Ви будете нашим успішним партнером, ви вже їм є, і ми сподіваємося, що ви скоро будете членом нашої великої системи», – сказав Сарапінас.

 

Ще на цю тему