У порту «Південний» під міжнародним брендом відродили буксирні схеми - ЗМІ

20:30 05.11.2020

У найбільшому порту України «Південний» повернулися до практики оренди державних буксирів приватною компанією за заниженою вартістю.

Збиток для двох держпідприємств, які працюють в порту може скласти понад 20 млн доларів на рік, передає УНН з посиланням на «ФАКТИ».

«Приватна буксирна компанія P&O Maritime Україна, що здійснює буксирні проводки практично 80% суден, які заходять в порт «Південний» на даний момент має лише один власний буксир в акваторії порту. Відсутні потужності приватники компенсують, орендуючи буксири у двох державних підприємств «Морський торговельний порт Південний» і «Укртранснафта», – йдеться в матеріалі.

На думку авторів статті, оренда здійснюється на погодинній основі на свідомо невигідних для держпідприємств умовах.

«P&O Maritime Україна по суті виступає посередником між судновласником і держпідприємствами. При цьому отримує від агента судновласника за буксирне забезпечення судна класу панамакс близько 30 тис. дол., а за використання державних буксирів платить ДП МТП Південний і Укртранснафті не більше 5 тис. дол. Фактично позбавляючи держпідприємства 25 тис. дол. на кожному суднозаході. Більш того, якщо мова йде про більші судна класу кейпсайз, які активно обробляються в порту «Південний», то вартість буксирного супроводження збільшується в 2-3 рази», –пише ЗМІ.

На регулярній основі замовлення для приватників обслуговують державні буксири «Євген Яковцев», «Володимир Іванов», «Львів» і «Укртранснафта».

Про це свідчать дані відкритої системи MarineTraffic.

Автор статті також нагадує, що P&O Maritime Україна активно позиціонує себе як дочірнє підприємство міжнародної компанії P&O Maritime, що входить в структуру DP World з ОАЕ.

«Поява компанії на буксирному ринку України в 2018 році супроводжувалося масштабною піар-кампанією про закордонні інвестиції в буксирний флот. Однак зараз вона намагається заробляти для своїх власників за рахунок держпідприємств. До недавнього часу аналогічна буксирна схема діяла в Одеському порту і була ліквідована лише в цьому році. Тоді своїх посад позбулися директор ДП «Одеський морський торговельний порт» та начальник Одеської філії АМПУ», – йдеться в матеріалі.

Ще на цю тему