Грузія буде тестувати на «ковід» за допомогою антигенних тестів

13:45 22.10.2020

У Грузії росте кількість виявлених випадків захворювання коронавірусом, а також кількість летальних випадків.

В країні вистачає ліжок для хворих, а також вводяться нові методи тестування на «ковід», передає УНН з посиланням на jam-news.

Так, за словами керівника Національного центру контролю захворювань Амірана Гамкрелідзе, поки в Грузії пацієнтів тестували тільки методом ПЛР, однак зараз вводять використання тестів на виявлення антигену «ковід».

У Грузії немає свого розробника таких тестів, тому поки країна планує використовувати діагностик з Кореї в таких містах, як Тбілісі і Кутаїсі, де найвищий рівень захворюваності.

Гамкрелідзе відзначив, що тест на антиген планують надалі використовувати «в більшості випадків».

«Будуть визначені групи, кому буде проводитися PCR-тест, а кому — антиген», — сказав він.

Відзначимо, що в Україні також планують ввести тестування пацієнтів за допомогою антигенних тестів, проведених на основі методу ІФА. У ЦГЗ МОЗ зазначають їх більш високу точність, в порівнянні з експрес-тестами на антиген.

Антигенні тест-системи розробили в Україні, вітчизняна компанія «Діапроф-Мед». Зараз продукція проходить завершальні етапи сертифікації.

Уряд вже спростив умови придбання нових антигенних тестів. Тому лікарні та лабораторії зможуть закуповувати їх досить швидко.

У МОЗ вважають, що нові тест-системи на антиген стануть своєрідним замінником ПЛР-тестування, що, в свою чергу, дозволить розвантажити лабораторії і зменшити час очікування результату тестів пацієнтами.

Ще на цю тему