Британська місія Orbital навчатиме ВМСУ

09:30 22.10.2020

Інструкторська місія Orbital здійснюватиме також військову морську підготовку українських військових, повідомила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

Про це повідомляє видання Interfax з посиланням на посла Великої Британії, передає Український мілітарний портал.

«Великим доповненням тепер є морська підтримка. Це не лише будівництво кораблів, а й підготовка, яку буде реалізовано через операцію Orbital. Оскільки операція Orbital уже діє, люди добре знають її, довіряють, бачили її послужний список, це правильний механізм для того, щоб додати до неї компонент морської підготовки», – сказала Сіммонс

Посол нагадала, що ключовою подією візиту президента України Володимира Зеленського до Великої Британії було підписання Меморандуму про наміри у сфері розвитку військово-морського потенціалу України, й зазначила, що кораблі, які Велика Британія передасть Україні, можуть бути оснащені зброєю.

«Цей документ, який, я сподіваюся, буде остаточно завершений у наступні кілька тижнів (тому що ми досі обговорюємо фінальні уточнення), стосується перебудови портової інфраструктури, фактично ремонту портів, а також надання кораблів, будівництво яких розпочнеться у Сполученому Королівстві і, сподіваюся, завершиться в Україні. Це означає також передання британських технологій будівництва. Ці човни можуть бути оснащені зброєю», – наголосила Сіммонс.

Brexit

Також британський дипломат звернула увагу на те, що після Brexit змін в українсько-британському співробітництві у сфері безпеки не відбудеться.

«Я не очікую якихось змін у цій сфері. Наші зобов’язання щодо безпеки залишаються тими самими, незважаючи на те, є ми частиною ЄС чи ні… Усі країни розуміють, що в нас є спільна стратегічна мета в співпраці з Україною і допомозі вирішити конфлікт, боротьбі з непрямою російською агресією. Для мене найважливіше те, що я продовжую працювати з делегацією ЄС, Німеччиною і Францією, зацікавленими країнами ЄС, які присутні тут, і я впевнена, що це не зміниться», – вказала вона.

Крім того, Сіммонс вважає, що статус України як партнера розширених можливостей НАТО робить більш імовірною її участь у навчаннях альянсу в майбутньому.

Ще на цю тему