Збиття літака МАУ: Україна та Іран завершили чергові переговори

08:45 21.10.2020

У Тегерані в рамках двосторонніх переговорів щодо збиття літака авіакомпанії МАУ рейсу PS752 8 січня 2020 року, українська делегація змогла отримати від іранської сторони низку відповідей на ті питання, які ставились перед ними раніше. 

Про це сказав заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін у відеозверненні, оприлюдненому пресслужбою МЗС, передає УНН.

“Щойно ми завершили переговори з іранською стороною щодо обставин катастрофи українського Boeing на початку цього року. Це були два надзвичайно тяжких і виснажливих дні. Водночас ми провели їх у достатньо конструктивній атмосфері. Ми отримали від іранської сторони низку відповідей на ті питання, які ставились перед ними раніше, і це наближає нас до істини”, — сказав Єнін.

Він також привітав наміри іранської сторони якомога швидше завершити технічне розслідування у відповідності до міжнародних стандартів.

«Крім того, ми очікуємо на розвиток кримінального переслідування і притягнення винних до відповідальності. Ми отримали запевнення від іранської сторони щодо наявності політичної волі якомога швидше відновити істину та справедливість. І це саме те, чого очікує не лише Україна, а й інші постраждалі в наслідок цієї катастрофи держави, а найголовніше їхні родичі», — зазначив заступник міністра.

Він повідомив, що двосторонні переговори щодо катастрофи продовжаться наприкінці листопада — на початку грудня цього року.

Під час політичних консультацій між міністерствами закордонних справ України та Ірану під співголовуванням заступників міністрів Євгенія Єніна та Сейєда Аббаса Аракчі 19 жовтня у Тегерані сторони обговорили весь спектр двосторонніх відносин, питання збиття літака рейсу PS752 та співпрацю.

Так, рейс PS752 Тегеран-Київ (літак Boeing 737-800) «Міжнародних авіаліній України» зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня рано-вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету. При цьому, в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність. Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.
 

Ще на цю тему