Міністр оборони України: «Нептун» замовлять вже цього року

16:15 20.10.2020

Міністр оборони України Андрій Таран повідомив, що ракетний комплекс РК-360 МЦ «Нептун» замовлять вже цього року.

Про це йдеться у офіційному прессрелізі Міністерства оборони України, повідомляє Український мілітарний портал.

Як виявилось, попри завершення всіх етапів випробувань та прийняття його на озброєння спланованим фінансовим ресурсом на 2020-й рік кошти на закупівлю берегового ракетного комплексу «Нептун» передбачені не були.

З метою закупівлі берегового ракетного комплексу «Нептун» та іншого ракетного обладнання, буде здійснено перерозподіл коштів у межах державного оборонного замовлення.

«Мали відбутись всі передбачені процедури. Тепер комплекс може замовлятись і закуповуватись як серійний зразок. Найближчим часом сформуємо офіційне замовлення, завдання щодо кількості та термінів їх постачання. Необхідні кошти для закупівлі у наявності», — зазначив Андрій Таран.

Також у Міністерстві оборони вишукано кошти, які будуть спрямовані на подальшу реалізацію ракетно-реактивної програми.

Наступним етапом, на думку Міністра оборони Андрія Тарана, має стати робота над створенням корабельного варіанта комплексу «Нептун». Ті ж ракетні катери, що проектуються сьогодні для потреб ВМС України, вже мають бути адаптованими для використання протикорабельної ракети, що входить до складу «Нептуна».

Нагадаємо, що наприкінці вересня, під час практичної фази стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля – 2020» підрозділ озброєний комплексом РК-360МЦ «Нептун» тренувався знищувати корабель противника.

Особовий склад висунувся на визначену позицію, провів необхідні дії для розгортання пускової установки комплексу отримав Наказ на ураження та після імітування пуску знявся з позиції.

Це вперше коли ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» брав участь у навчаннях Збройних Сил України.

Очікується, що перший комплект ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун» може бути поставлений до підрозділу ВМС ЗС України за 9-12 місяців.

Розрахунок йде від початку необхідного фінансування цієї закупівлі.

Ще на цю тему