У ВМС обговорюють три варіанта кораблів за кошти Британії

10:44 16.10.2020

У ВМС ЗС України обговорюють три варіанта ракетних кораблів для побудови в інтересах національного флоту за кошти Великої Британії.

Про це пише Український мілітарний портал.

Окрім запропонованого британського розглядаються також один український та ще один з Туреччини.

Вибір конкретного проєкту для будівництва зараз обговорюють на переговорах розпочатих після підписання Меморандуму про посилення співпраці між Україною та Великою Британією у військовій і військово-технічній сферах.

За твердженням видання запропонований британський варіант у колах ВМС ЗС України називають «великими яхтами» через зовнішній вигляд представленого проєкту, який «радше схожий на цивільне судно, ніж бойове».

Український варіант катеру розроблений Дослідним проектним центром кораблебудування з міста Миколаїв, за цією інформацією він має менші за британський проєкт розміри (який 50 метрів довжиною), має протиповітряне озброєння та більш потужне артилерійське озброєння.

Проєкт ракетного катеру від ДПЦК

Турки пропонують на ці кошти побудувати корвет за їх проєктом (ймовірно мова про проєкт Milgem).

Зараз дискусії щодо остаточного варіанту ще тривають, як і те хто буде здійснювати будівництво в Україні.

Президент України Володимир Зеленський підписав з урядом Великої Британії меморандум про намір реалізувати проект з посилення Військово-морських сил України на загальну суму у 1,2 млрд фунтів стерлінгів, що близько 1,6 млрд доларів США.

Раніше Мілітарний повідомляв про можливість кредиту британським урядом для побудови ракетних катерів та інші проєкти в інтересах ВМСУ.


Проект ракетного катеру для ВМС ЗС України Фото: Український мілітарний портал


У 2018 році під час Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека 2018» підприємством «Кузня на Рибальському» було представлено проєкт катеру типу «Лань», розробленому за кошти Міністерства оборони України для потреб ВМС ЗС України.

В процесі обговорення по можливому варіанту будівництва кораблів за кредитні кошти до проєкту від «Кузня на Рибальському» не повертались.



 

Ще на цю тему