Україні слід стежити за перекиданням російських військ – експерт / Відео

17:00 10.10.2020

Україна поки може зітхнути спокійно після завершення командно-штабних навчань російської армії Кавказ-2020, але слід проаналізувати, скільки та де Росія залишила свої війська.

Як пише Укрінформ, таку думку висловив генерал-лейтенант, заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України у 2006-2010 роках Ігор Романенко в програмі «Насправді: Крим» на телеканалі «ДОМ».

Зокрема, експерт прокоментував завершення навчань Кавказ-2020 і розповів, чи може Україна «спокійно зітхнути» після цих навчань.

«Принципово, з точки зору того, що ці російські навчання не переросли в щось більше поки (поки - досить важливе і суттєве слово), то так. Але тепер треба проаналізувати - скільки, де і як вони залишили війська, і які їхні подальші задуми на цей кшталт. І показовим у цьому сенсі є те, яким чином вони повернули війська на свою базу у Вірменії, в Гюмрі. Тобто дуже швидко забрали все, що було задіяно. І фактично представники цієї бази вже активно і опосередковано беруть участь з території Карабаху і Вірменії у війні, яка там активізувалася», - зазначив він.

Романенко вважає, що в нинішньому конфлікті між Вірменією та Азербайджаном важливу роль відіграють військовослужбовці з російської військової бази в Гюмрі.

«І російські засоби радіоелектронної боротьби, які застосовувалися як в липні, так і зараз. Це вперше за весь час розробки зенітно-ракетного комплексу С-300. Зенітно-ракетний засіб було застосовано під Єреваном, тобто в бойових умовах, тобто ряд ознак показують, що так чи інакше бере участь в цьому не тільки зброя, а й, як завжди, "їх там немає", "зелені чоловічки" від силових структур Російської Федерації», - розповів генерал-лейтенант.

Романенко повідомив, що перекидання залучених до навчань Кавказ-2020 російських частин і з'єднань у місця їхньої дислокації триває, але частина ще залишається.

«У більшості поки відводять (війська - ред.), але частина ще є. І це теж показово, тому що елементи логістики, наприклад, важливі. Вони найдовше, порівняно з іншими компонентами угруповання сил, розгортаються, і потім найповільніше згортаються . Так ось, вони згортаються і повертаються або вводяться в резерв і залишаються на якихось певних напрямах. Ця ситуація зараз уточнюється, розвідується», - пояснив він.

Раніше представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скибицький заявив в інтерв'ю Укрінформу, що стратегічні командно-штабні навчання Збройних сил РФ Кавказ-2020, які РФ проводила з 21 по 26 вересня, підвищують загрозу відновлення Росією широкомасштабних бойових дій проти України в цей період.

Теми:

Ще на цю тему