Президент окреслив основні питання, які обговорюватимуться під час саміту Україна-ЄС

11:15 06.10.2020

Президент Володимир Зеленський окреслив перелік питань, які підніматиме українська делегація під час 22-го саміту Україна - Європейський Союз.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Politico Europe, текст якого наводить прес-служба Офісу президента, повідомляє УНІАН.

«Якщо говорити неформальною мовою, санкції - це питання номер один. Підтримка нашого суверенітету і територіальної цілісності з боку ЄС залежить від потужної санкційної політики, спрямованої проти агресії Російської Федерації», – сказав Зеленський.

За його словами, санкційний тиск на РФ є великою підтримкою для України на геополітичному рівні.

«Друге. Участь України в питаннях розробки вакцин. Я хочу сказати країнам ЄС про те, що в нас, на жаль, поки немає вакцини, але ми хочемо її отримувати, ми підготовлені з точки зору виробництва вакцини. У нас є підприємства, які готові допомагати, коли нам передадуть вакцини», – наголосив він.

За словами Зеленського, Україна готова допомагати країнам Євросоюзу в масовому виробництві вакцин. «Україна вже показала, як у складний момент з ковідом ми допомагали з виготовленням антисептика, його постачанням», – зауважив президент.

Наступним питанням Зеленський назвав доступ до ринку Євросоюзу. «Нам дуже важлива економічна підтримка ЄС після того, як багато років економіка України була спрямована на імпорт та експорт товарів з/у Росію. Від початку війни майже весь експорт України було переформатовано на країни ЄС», – повідомив він.

Президент підкреслив, що Україні потрібен вільний та чесний доступ на ринки, щоб Євросоюз відчував Київ повноцінним партнером.

«Курс України незмінний - до ЄС, стати членом Євросоюзу. Ми хочемо - особливо зараз, у час ковіду та кризи, - щоб ЄС підтримував нас у цьому. Ми кажемо не лише про доступ на ринки, а й про «промисловий безвіз», – сказав він.

На переконання Зеленського, українська влада демонструє, що є серйозним партнером і підтверджує це розбудовою антикорупційної системи спільно з фахівцями із країн Євросоюзу.

Зеленський вважає, що Україна дуже гарно підготовлена до цього стратегічно важливого саміту Україна - ЄС.

«Ми проголосували нарешті закони про електронні комунікації, закони про донорство крові. Вже розглядається законопроект про водний транспорт в Україні. У нас проголосовані також важливі закони про концесію, про дерегуляцію. Вони не популістичні. Також - складні реформи, які підтримує ЄС, зокрема земельна. Ви не знаєте, якою складною виявляється імплементація земельної реформи. 30 років, упродовж усієї нашої незалежності, ніхто не міг проголосувати за цю реформу. Я думаю, що ми готові до цього саміту», – резюмував він.

Саміт Україна-ЄС: що відомо

У Брюсселі сьогодні, 6 жовтня, відбудеться 22-й саміт Україна - Європейський Союз. Це буде перший двосторонній саміт ЄС з країною-партнером, який пройде у Брюсселі у традиційному «живому» форматі з початку пандемії COVID-19.

Делегацію України на саміті очолить Зеленський, делегацію Євросоюзу - президент Європейської ради Шарль Мішель.

Планувалося, що у саміті також братиме участь президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, однак напередодні вона пішла на самоізоляцію через нещодавній контакт з хворим на COVID-19.

На зустрічі буде обговорено пріоритетні питання відносин України і Євросоюзу, зокрема подальші кроки з імплементації Угоди про асоціацію, поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС, співпрацю в контексті подолання наслідків пандемії COVID-19 і подальшу підтримку з боку ЄС процесу реформ в Україні.

Окрема увага буде приділена безпековій ситуації на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу, а також обговоренню шляхів посилення координації зусиль України та ЄС з метою деокупації Криму та захисту прав кримчан.


 

Ще на цю тему