У Брюсселі відбудеться 22-й саміт Україна-ЄС

08:01 06.10.2020

У Брюсселі відбудеться 22-й саміт Україна-ЄС, перший реальний двосторонній саміт Євросоюзу з третьою країною, проведений фізично в Брюсселі з моменту початку пандемії COVID-19.

У зв'язку з введеними в усій Європі, зокрема і в Бельгії, обмежувальними заходами, з кінця березня нинішнього року всі заходи, як за лінією ЄС, так і за лінією НАТО, були скасовані. Лише нещодавно лідери ЄС знову повернулися до практики фізичної участі в саміті ЄС, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На заході не буде присутня, як планувалося раніше, президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. У понеділок стало відомо, що під час поїздки в Лісабон минулого вівторка вона контактувала з носієм коронавірусу. З цієї причини президент Єврокомісії самоізолювалася. Не дивлячись на те, що її тест, зроблений у понеділок, показав негативний результат, фон дер Ляєн написала в Твіттері, що залишиться на карантині до вечора вівторка, як це наказано бельгійськими правилами, де карантин триває сім днів.

Від ЄС в саміті братиме участь президент Європейської Ради Шарль Мішель, а президента Єврокомісії представлятиме високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент ЄК Жозеп Боррель. Україну представлятиме президент Володимир Зеленський.

Очікується, що саміту передуватиме двостороння зустріч Мішеля із Зеленським, яка почнеться після прибуття глави української держави в 16.00 за Брюсселем (17.00 за Києвом). Безпосередньо початок саміту заплановано на 16.30. Захід відбудеться з дотриманням усіх заходів безпеки, введених в Брюсселі, з обмеженою кількістю учасників у приміщенні і дотриманням соціальної дистанції. Після закінчення лідери дадуть прес-конференцію, яка пройде в відео-форматі: у журналістів, як і раніше, немає фізичного доступу до будівлі Європейської Ради.

Під час засідання лідери розглянуть двосторонні відносини, зокрема, соціально-економічні наслідки пандемії COVID-19 і підтримку України з боку ЄС, наступні кроки з реалізації Угоди про асоціацію, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі, стан реформ в Україні. «Ми очікуємо, що лідери підтвердять свої зобов'язання посилювати політичну асоціацію та економічну інтеграцію України на основі чинної угоди», – сказав напередодні саміту журналістам високопоставлений європейський чиновник.

Крім того, сторони обговорять конфлікт на сході України. «Ми прагнемо почути від Зеленського його думку, його оцінку, де є прогрес, де його немає. Я переконаний, що обмін думками допоможе європейській стороні або в прямих контактах з президентом Путіним, або в більш багатосторонніх рамках», – змалював чиновник очікування європейської сторони.

Він також не став приховувати, що в ЄС бачать небезпеку згортання в Україні антикорупційних зусиль. «Є ризик регресу. Я це говорю тому, що є довгий список рішень, який може негативно вплинути на антикорупційні зусилля ... З Україною це завжди про те, наскільки наповнено порожню склянку. Найімовірніше, склянка наполовину повна, якщо ви подивитеся на те, що було вкладено - були створені інституції, прийнято законодавство. Але наполовину порожня, коли ви подивитесь на конкретні результати. Наприклад, кількість засуджених і посаджених до в'язниці за корупцію, дуже мало в порівнянні з країнами ЄС. Це складна ситуація», – змалював він ситуацію.

«Лідери ЄС будуть шукати сильні зобов'язання щодо продовження і незворотності зусиль у боротьбі з корупцією і також у судовій сфері. Відсутність кримінального переслідування за махінації з ПриватБанком - проблемна справа, це ключ і питання авторитету серед міжнародних партнерів», –заявив він.

Ще на цю тему