Генсек НАТО закликав Грузію форсувати підготовку до вступу в Альянс

17:45 29.09.2020

НАТО закликало Грузію використовувати всі можливості для підготовки до членства в альянсі. 

Про це заявив у вівторок, 29 вересня, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі за підсумками зустрічі з грузинським прем’єр-міністром Георгієм Гахарією. Він підкреслив роль Грузії в посиленні позицій НАТО в Чорноморському регіоні, який альянс вважає стратегічно важливим для своєї безпеки, зазначає Європейська правда.

«Я закликаю Грузію використовувати всі можливості для наближення до НАТО і членства в альянсі»,– сказав він і зазначив, що країна «досягла великих успіхів у реформуванні армії» і проведенні «демократичних реформ, зміцненні демократичних інститутів і громадянського контролю над армією і судових перетвореннях », а також подякував Тбілісі за відправку військових для участі в місії НАТО в Афганістані.

Прямий заклик до Грузії активізувати підготовку до вступу в НАТО – це новий поворот в риториці Північноатлантичного альянсу. НАТО пообіцяла членство Україні і Грузії ще на саміті глав держав альянсу в Бухаресті в квітні 2008 року, але це рішення було сформульовано абстрактно: дві країни повинні були запросити, коли ті будуть відповідати всім вимогам альянсу. З тих пір генеральні секретарі НАТО (за цей час їх змінилося троє), публічні виступи яких дуже суворо регламентовані жорсткою медійною політикою блоку, при всіх контактах з лідерами Грузії незмінно підтверджували це рішення, але акцент робили не на далекій перспективі вступу, а на необхідності розвитку практичного співробітництва сьогодні.

«Нове сьогодні полягає в тому, що Грузія і НАТО працюють разом більш тісно, ніж будь-коли в минулому. Ми сфокусовані на Чорноморському регіоні, розвиваємо наші морські можливості, берегову оборону Грузії, проводимо візити кораблів НАТО в грузинські порти. У наших переговорах ми підкреслюємо стратегічне значення Чорноморського регіону як для Грузії, так і для держав НАТО. Зараз ми вивчаємо, які нові елементи ми можемо додати в наше військове співробітництво. Зокрема, ми працюємо над поліпшенням ефективності обміну даних з радарів про повітряний трафік у регіоні, що добре для Грузії і країн НАТО», – пояснив Столтенберг.

Він також підкреслив, що Грузія і НАТО проводять спільні навчання в регіоні і працюють над посиленням своїх можливостей у сфері кібероперацій.

Ще на цю тему