Реакція України та світу на події в Нагірному Карабасі

11:45 28.09.2020

Вітчизняне МЗС висловило стурбованість у зв'язку із загостренням ситуації на кордоні двох країн.

«Уважно вивчаємо обставини, які призвели до загострення. Закликаємо сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту», – йдеться в повідомленні українського відомства на сторінці в Twitter, передає УНІАН.

Дипломати також висловили співчуття рідним і близьким загиблих.

Про підтримку Азербайджану в конфлікті з Вірменією вже заявила Туреччина.

«Ми рішуче засуджуємо напад Вірменії на Азербайджан. Вірменія порушила перемир'я, напавши на цивільні поселення і ще раз продемонструвавши, що виступає проти миру і стабільності», - заявив офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин.

Міноборони Вірменії звинуватила Туреччину у втручанні в війну за Нагірний Карабах, заявивши про турецьких найманців і зброї у азербайджанської сторони.

При цьому прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян подзвонив президенту Росії Володимиру Путіну і обговорив загострення конфлікту.

Євросоюз закликав Вірменію і Азербайджан припинити вогонь в Нагірному Карабасі і повернутися до переговорів. За словами високого представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, Євросоюз вимагає повернення до переговорів з врегулювання конфлікту під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ без попередніх умов.

Азербайджан заявив, що звертатиметься до міжнародних організацій з проханням провести суд над Вірменією у зв'язку із загостренням в Нагірному Карабасі.

Своєю чергою Вірменія звернулася до Європейського суду з прав людини щодо застосування «тимчасових заходів» проти Азербайджану.