У Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї Україна нагадала про Будапештський меморандум

08:40 28.09.2020

Україна стала країною, яка на своєму прикладі продемонструвала можливість відмови від ядерної зброї. Водночас в умовах агресії з боку Росії Україні життєво необхідна підтримка країн, які взяли на себе зобов’язання із захисту, підписавши Будапештський меморандум.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України, повідомляє УНН.

26 вересня світ відзначає Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї.

«Україна, як держава, яка зробила неоціненний внесок в ядерне роззброєння, підтримує подальші зусилля світової спільноти, спрямовані на зменшення ролі ядерної зброї в міжнародній політиці, поступове знищення ядерних арсеналів та наближення часу, коли жодна держава світу не матиме цього типу озброєння. Сьогодні як ніколи важливо зрозуміти, що повна ліквідація ядерної зброї це процес, який передбачає не лише добровільні кроки ядерних держав у напрямку її знищення, але й створення передумов на цьому шляху. Допоки окремі неядерні держави продовжують розвивати власні ядерні програми, як основний елемент системи оборони, повне знищення ядерної зброї постійними членами РБ ООН не уявляється можливим», — йдеться у коментарі, присвяченому дню боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили,що успішний приклад повного ядерного роззброєння є єдиним аргументом на користь відмови від нових ядерних програм і забезпечення режиму Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

«Тому сьогодні Україна нагадує світовій спільноті, що підтримка нашої держави у відсічі зовнішньої агресії з боку РФ, яка свого часу у Будапештському меморандумі підписалась під зобов’язанням бути гарантом нашої безпеки в обмін на відмову від ядерної зброї, є життєво важливою», — заявили в МЗС.

Нагадаємо, після відмови України від ядерного статусу у 1994 році був підписаний Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. До міжнародного акту долучилися США, Росія, Велика Британія, які взяли на себе зобов’язання поважати незалеженість та суверенітет України та допомогати, у випадку, якщо вона стане об’єктом агресії.