Рада ООН з прав людини закликала Росію скасувати заборону Меджлісу

13:01 16.09.2020

У Женеві під час 45 сесії Ради ООН з прав людини (РПЛ) обговорюють доповіді Верховного комісара ООН з прав людини, серед яких і «Проміжна доповідь щодо стану з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна».

Про це повідомляє постійне представництво України в Женеві у Facebook, передає QHA.

Постійний представник України Юрій Клименко від імені 41-ї держави виголосив Спільну заяву щодо стану з правами людини в тимчасово окупованому Криму, який є частиною України. У заяві країни підтримали заклик Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша до Росії як окупаційної влади дотримуватися міжнародного права.

Росія має виконати наказ Міжнародного суду та скасувати заборону Меджлісу – представницького органу кримськотатарського народу, а також забезпечити безперешкодний доступ у Крим для моніторингових механізмів у галузі прав людини, – йдеться у спільній заяві.

У своєму виступі делегація України також рішуче засудила так звані «вибори» до незаконних органів окупаційної «влади» на території АРК, організовані 13 вересня 2020 року.

Постійне представництво України в Женеві привернуло увагу управління Верховного комісара ООН з прав людини та спецдоповідача до маніпуляцій з питанням водозабезпечення в Криму, до яких вдається держава-окупант. У заяві наголошується, що окупанти використовують прісну воду для власних військових об’єктів, обмежуючи водопостачання населенню.

Ще на цю тему