Україна повинна бути готова до деокупації Криму - Барієв

09:01 16.09.2020

Голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв в інтерв’ю газеті "День" заявив, що деокупація Криму може відбутися дуже швидко і Україна повинна бути готова до цього.

Зокрема, потрібна стратегія деокупації, в якій, крім уже прийнятого закону про тимчасово окуповані території, мають бути й закон про перехідне правосуддя, й закон про корінні народи, а також зміни до Конституції та до Кримінального кодексу.

«Я думаю, що потрібна стратегія деокупації, в якій, крім уже прийнятого закону про тимчасово окуповані території, мають бути передбачена і низка законів, зокрема й закон про перехідне правосуддя, зміни до кримінального кодексу. Має формуватися нова правова база, зокрема й закон про корінні народи, і зміни до Конституції. Потрібно розуміти, що деокупація може відбутися дуже швидко, приблизно, як розпався Союз. Ми поки не знаємо, де зараз той «чорний лебідь» і який він, який прилетить до Росії і стане поштовхом для повернення Криму, але він обов’язково буде. Він уже десь летить, і нам треба готуватися», - відзначив Барієв.

Голова правління КРЦ відзначив, що повернення Криму може проходити і в кілька етапів, до чого Україна повинна бути готова. Крім того, реінтегрувати Крим буде набагато простіше, ніж Донбас, бо в Криму не була пролита кров, там немає кровної образи, не буде кровної помсти.

«Звісно, в будь-якому разі Крим уже ніколи не буде таким, як був 2013 року. Коли ми повернемося, а, кажучи віршами Лілії Буджурової, ми неодмінно повернемося, Крим буде зовсім іншим, навіть не сьогоднішнім. Він матиме новий статус, там будуть зовсім іншими правові та суспільні відносини. І сьогодні важливо розуміти, що ми боремося не лише за територію або не лише за людей, а й за людей, і за їхні душі, і їхні почуття, і за територію», - додав він.

Ще на цю тему