«Обіцяємо росіянам «спекотну» осінь, «гасити» яку точно води не вистачить» — заступниця голови МЗС Еміне Джеппар

20:15 14.09.2020

Відповідно до міжнародного гуманітарного права Росія, як держава-окупант, несе повну відповідальність за окуповані території та має забезпечувати населення усім необхідним, у тому числі водними ресурсами.

Про це ексклюзивно агентству «Кримські новини» заявила заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар, повідомляє QHA.

Вона нагадала, що неправова господарська діяльність, кратне збільшення військового окупаційного континенту та колонізація Криму суттєво збільшили навантаження на водні ресурси Криму.

Дивно виходить, що на окупацію Криму Росія наважилась, а от забезпечити населення всіма необхідними ресурсами, не може. Тому вся риторика РФ до України не більше ніж маніпуляція та безпідставний тиск, — підкреслила вона.

Джеппар також зазначила, що за активізацією заяв російських окупантів та їхніх маріонеток щодо водопостачання з материкової України до Криму, стоїть мета відвернути увагу міжнародної спільноти від злочинів, які РФ чинить в Криму, включаючи насильницькі зникнення, вбивства, катування та системні порушення прав людини.

Заступниця міністра напередодні виступу президента Володимира Зеленського в онлайн-форматі на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (ГА ООН), що запланована на 23 вересня, зазначила, що голова держави неодноразово і чітко заявляв — «жодної води в Криму до деокупації півострова не буде».

За словами Джеппар, Київ має низку ініціатив для реалізації у рамках чергової сесії ГА ООН з кримської проблематики.

Обіцяємо росіянам «спекотну» осінь, «гасити» яку точно води не вистачить, — заявила вона.

Чиновниця повідомила, що президент та вся дипломатична служба послідовно доводять до міжнародної спільноти сигнал, що тягла окупація Кримського півострова є викликом для регіональної та міжнародної безпеки. Зокрема йдеться про такі фундаментальні принципи, як незастосування сили, непорушність кордонів, виклики для глобального режиму нерозповсюдження, зміна силового балансу в регіоні.

Загалом російська агресія розпочалася з окупації Кримського півострова, відповідно, вона може завершитися лише з його деокупацією, — підсумувала вона.

Ще на цю тему