Безпека України та НАТО – неподільні. Наша мета – членство в НАТО – Еміне Джапарова

08:18 10.09.2020

8 вересня 2020 року в рамках ініційованої в НАТО дискусії щодо посилення політичного виміру Альянсу (NATO 2030 Reflection Process) перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова взяла участь в онлайн-дискусії з Групою експертів високого рівня. 

До участі в цьому форматі було також запрошено Грузію, яку представляли перший заступник міністра закордонних справ Вахтанг Махароблішвілі та глава Ради національної безпеки Кахабер Кемоклідзе. Разом з Еміне Джапаровою з українського боку у заході взяв участь директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко.

Еміне Джапарова висловила вдячність за запрошення Україні взяти участь у процесі формування бачення Альянсу щодо свого майбутнього. «Безпека України та НАТО є неподільною та взаємопов’язаною, і ми раді поділитися нашим баченням щодо того, як посилити політичний вимір НАТО», - наголосила Перша заступниця міністра.  

Учасники понад двогодинного заходу обмінялися думками щодо шляхів зміцнення впродовж наступних 10 років політичного та військового вимірів Альянсу для більш ефективного реагування на нові виклики та загрози. 

Еміне Джапарова детально поінформувала про перебіг реформ в Україні задля досягнення поставлених цілей, серед яких – членство в НАТО, та безпекові виклики, пов’язані із агресією РФ, а також підкреслила усі найважливіші позиції та бачення України щодо НАТО та членства в Альянсі. 

Перша заступниця міністра наголосила, що Україна готова до активної участі у дискусіях та широких консультаціях з державами-членами НАТО з усього кола питань заради ефективного внеску до колективної безпеки, розвитку демократичних суспільств та посилення стійкості до гібридних загроз.

Еміне Джапарова приділила окрему увагу важливості посилення військового співробітництва з Альянсом з метою гарантування безпеки в регіоні Чорного та Азовського морів, особливо в контексті агресивних дій РФ в регіоні. «Маємо міркувати не усталеними форматами та категоріями щодо безпеки, а бути проактивними та виходити за межі «звичного»». Перша заступниця міністра, зокрема, закликала до розробки нових ініціатив та платформ з метою стримування зростаючого військового потенціалу Росії, а також інтеграції деяких компонентів ініційованої Україною «Кримської платформи» з метою збільшення безпеки в Чорноморсько-Азовському регіоні.

Довідково: У грудні 2019 року лідери країн-членів НАТО закликали Генерального секретаря НАТО розпочати аналітичний процес щодо посилення політичного виміру Альянсу. З цією метою було створено Групу з десяти експертів на чолі із американцем Вессом Мітчеллом, заступником голови правління Центру аналізу європейської політики та Томасом де Мейзьєр, колишнім міністром внутрішніх справ та міністром оборони Німеччини. Група розпочала відповідні консультації з країнами-членами та партнерами НАТО, фахівцями з питань євроатлантичної безпеки та лідерами думок. Генеральний секретар представить розроблені експертами рекомендації на розгляд лідерів країн-членів НАТО під час їхньої зустрічі у 2021 році.

Ще на цю тему