Система управління озброєнням «Фалькон» забезпечує високу точність та швидкість наведення на ціль

14:41 25.08.2020

В Україні створили універсальну систему управління озброєнням «Фалькон». Її можна інтегрувати на легкоброньовані платформи, як-от БТР чи БМП, а також встановлювати в модулі, змонтовані на плавучих засобах і стаціонарних об’єктах. Наявні оптико-електронні прилади дають змогу як удень, так і вночі спостерігати за навколишньою місцевістю та окремими об’єктами (цілями) у простих і складних метеорологічних умовах.

Як розповів АрміяInform головний конструктор ТОВ «ІнтерПроІнвест» Сергій Луговський, склад системи «Фалькон» та реалізовані в ній програмно-апаратні рішення забезпечують автоматичний контроль її функціонування у визначених режимах роботи, виявлення цілей, вимірювання дальності до них, прицілювання озброєння й наведення протитанкових керованих ракет, постановку димових завад на визначених прилеглих ділянках тощо.

Характеристики оптичних і тепловізійних приладів спостереження, що в ній використовують, методи оброблення зображень дають змогу обирати режими огляду, які найбільше відповідають особливостям зору та умовам спостереження. Технічні рішення, застосовані у конструкції силових приводів наведення модуля, дозволяють поєднувати високу швидкість наведення озброєння з точністю й плавністю суміщення прицільних марок з обраними точками прицілювання.

Система приводиться в бойову готовність упродовж 1 хвилини, зона її панорамного огляду становить 360 градусів. Стабілізація озброєння відбувається у двох площинах. Діапазон кутів наведення (з можливістю його розширення) — по горизонту 360°, вертикалі — –5°/+45°. Діапазон вимірюваних відстаней лазерним далекоміром — 5 км. Здатна виявити/розпізнати ціль типу танк уночі на відстанях 10 км та 4,5 км відповідно. При цьому спроможна автоматично супроводжувати до 8 цілей. Може безперервно працювати 12 годин (з перервою на 30 хв). Температурний діапазон застосування — від –40°С до +60°С.

Система забезпечує вибір типу озброєння та режиму ведення вогню; управління протитанковими ракетами, гарматою, кулеметом, гранатометом, механізмом постановки димових завіс. Здійснює контроль за кількістю боєприпасів та положенням бойового модуля відносно шасі, а також здатна виявляти помилки у своїй роботі. Ці й інші параметри відображаються на екрані як у командира, так і в навідника.

До речі, управляти системою «Фалькон» можна і з допомогою дистанційного керування — закодовані сигнали передають бездротовим шляхом.

Ще на цю тему