До кінця 2020 року українські спецпризначенці отримають нові апарати підводного руху

11:20 31.07.2020

Про майбутні постачання нової техніки, в інтерв'ю виданню "Факти", повідомив командувач Сил спеціальних операцій ЗС України Ігор Луньов.

"До кінця нинішнього року мають надійти апарати підводного руху, а у 2021 році очікуємо серйозне поповнення корабельного і катерного складу", - розповів командувач ССО, пише defence-ua.

При цьому Луньов відзначив, що наразі з матеріально-технічним забезпеченням морської компоненти українських сил спецпризначення є певні проблеми, "адже морська компонента передбачає дороге обладнання".

Виробників нової техніки, яку мають незабаром отримати сили ССО, названо не було. Однак, у березні цього року Ігор Луньов повідомляв, що "водолазне спорядження, а також засоби підводного руху передбачені державним оборонним замовленням".

Також, тоді він зазначив, що "до кінця року перший транш плавзасобів від партнерів буде в нас" й "те, що отримаємо, буде набагато кращим (за старі радянські зразки)". При цьому швидкісні катери та інші засоби доставки мають надійти від країн-партнерів.

Нагадаємо, наразі на озброєнні ЗСУ стоїть радянський підводно-надводний буксирувальник водолаза-розвідника "Протон", що був розроблений ще у 1979 році.

Під час Міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2018" ПАТ "НВО "Київський завод автоматики", що входить до складу ДК "Укроборонпром", представило оновлену версію буксирувальника, в якому штатний двигун було замінено на перспективний електродвигун ДПК-УМ.

Модернізований "Протон" здатен працювати на глибинах до 60 метрів та має швидкість руху під водою не менше 2.4 вузлів. При цьому дальність його плавання складає не менш як 11 миль.

Ще на цю тему