США готуються до передачі Україні шести патрульних катерів Mark VI

09:40 20.07.2020

Новітні бойові човни будуть передані Збройним силам в рамках безпекової допомоги США.

Відповідну інформацію оприлюднив у своєму Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє "Діфенс Експрес".

"США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання. Це підвищить спроможності, допоможе протистояти наявним і потенційним загрозам у Чорному і Азовському морях", - відзначив він.

За словами міністра, шість човнів будуть оплачені американським урядом, а 10 Міноборони України прийдеться купляти за власні гроші.

"Шість катерів вже готуються для України в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. Решту Україна зможе придбати у США за кошти оборонного бюджету", - повідомив він.

Нагадаємо, вперше про майбутнє придбання американських патрульних катерів Mk VI заговорили наприкінці минулого року. Згодом (у травні цього року) інформацію про переговори щодо придбання такого озброєння підтвердив Посол України в США Володимир Єльченко.

Своє чергою, у червні ц.р. стало відомо, що Агентство міністерства оборони США з військової співпраці (DSCA) направило до Конгресу США повідомлення про майбутній планований продаж Україні по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів (FMS), 16 нових човнів.

При цьому загальна вартість техніки орієнтовно оцінювалась у $600 млн. Окрім власне човнів в цю суму входила вартість озброєння та окремих видів оснащення для них.

Варто додати, що патрульні катери Mark VI стоять на озброєнні ВМС США з 2016 року (наразі відомо про закупівлю 12 одиниць). Вони призначені для захисту прибережної акваторії, розвідки та підтримки сил спеціальних операцій. Бойовий човен з тоннажем у 72 т та довжиною 25 метрів розвиває швидкість до 45 вузлів та має автономність ходу у 1100 км.

Човни можуть бути озброєні 25/30 мм автоматичними гарматами та кулеметами калібру 12,7 й 7,62. Крім того, опціонально можливе оснащення Mk VI керованими ракетами Raytheon BGM-176B Griffin з дальністю 8-10 км.

 

Ще на цю тему