Україна стала учасником Партнерства розширених можливостей НАТО

08:15 15.06.2020

Україна стала учасником програми НАТО "Партнерство розширених можливостей" (ПРВ), орієнтованої на взаємозаместімість важливих партнерів Альянсу.

Про це стало відомо ZN.UA з джерел, близьких до дипломатичних кіл,

Рішення в НАТО ухвалили в рамках процедури умовчання. Ще кілька місяців тому передбачалося, що рішення про приєднання України до програми НАТО буде прийнято на засіданні міністрів оборони країн-членів Альянсу або в червні, або в жовтні.

Зазначається, що ПРВ не передбачає перспективи членства в НАТО.

Як раніше писало видання, приєднання до ПРВ дає Україні можливість, по-перше, забезпечити оперативне планування на ранніх стадіях кризи. По-друге, розширити діалог у сфері обміну розвідувальною інформацією. По-третє, взяти участь у навчаннях, передбачених для учасників даної програми. По-четверте, обіймати посади у Міжнародному військовому штабі НАТО та інших командних структурах альянсу. Втім, ці можливості не надаються автоматично.

Україна вже співпрацює з НАТО в рамках Комплексного пакета допомоги (КПП), де альянс надає нашій країні допомогу через трастові фонди та радників, і виконує Річну національну програму (РНП), яка є інструментом у проведенні реформ, які наближають нашу країну до стандартів військово-політичної організації. І інструменти КПП і РНП в цілому дають нашій країні більше інструментів співробітництва з НАТО, ніж надаються ПРВ.

Ще на цю тему