Щонайменше три великі партії американської зброї Україна планує закупити ще цього року – Володимир Єльченко

19:15 13.05.2020

Готується угода про продовження практики закупівель новітнього озброєння США для української армії.

Про це повідомив Посол України у Сполучених Штатах Америки Володимир Єльченко інтерв’ю виданню «День», повідомляє АрміяInform.

На запитаня журналіста, чи є продовження щодо ініціативи закупити ще кілька катерів класу Island, український дипломат зазначив:

— У нас, дійсно, ще наприкінці минулого року було розуміння, принаймні між Пентагоном і Міністерством оборони України, що пріоритетом цього року має бути підсилення безпеки на морі. Саме в акваторії Азовського і Чорного морів. І тому йшлося про кораблі Mark VI. Левова частка коштів, які виділяються на допомогу Україні, піде на фінансування поставок саме Військово-Морським Силам ЗСУ.

Також не знімається з порядку денного продовження поставок катерів типу Island. Два з них були передані Україні ще торік восени. А впродовж року американська сторона планує переправити ще три кораблі цього типу. Можливо, коронавірус дещо загальмував технічний процес підготовки, але це питання не знято з порядку денного і, повірте, всі домовленості будуть реалізовані.

Про те, чи відбуваються перемовини з американською стороною щодо закупівлі інших важливих для нас летальних озброєнь, Посол України у Сполучених Штатах Америки Володимир Єльченко відповів:

— Звичайно. Торік у нас був перший випадок прямої закупівлі Міноборони України в США протитанкових комплексів Javelin. Це була перша партія не допомоги, а саме закупівлі озброєнь у США. Наскільки я знаю, наразі готується домовленість щодо продовження таких закупівель.

Є ще деякі інші типи озброєнь, які особливо важливі сьогодні на Донбасі, на сході України для нашого захисту. Йдеться щонайменше про три великі партії і я не буду конкретизувати, але це робиться і, думаю, ці закупівлі будуть зроблені протягом цього року.

Ще на цю тему