Одеський порт пропонує наповнити турецьку «цитрусову» лінію вантажами українського експорту

18:45 05.11.2019

В Одесі у понеділок, 4 листопада, обговорили перспективи розширення торговельно-економічних зв'язків між Одеською областю та турецькою провінцією Зонгулдак.

Зокрема, йщлося про налагодження більш тісної взаємодії між Одеським морським портом і портом Зонгулдак, пишуть Порти України.

Як повідомила прес-служба адміністрації Одеського порту, в.о. керівника адміністрації Денис Карпов презентував виробничі можливості та інвестиційні проекти Одеського порту на зустрічі представників ділових кіл Одеської області з делегацією турецької провінції Зонгулдак. Зустріч відбулася в Одеській облдержадміністрації (ОДА).

Карпов нагадав, що Одеський порт і турецьку провінцію Зонгулдак пов'язує регулярна лінія Одеса — Зонгулдак — Одеса із доставки цитрусових.

«Порт Зонгулдак є головною перевалочною базою Чорноморського напрямку турецького плодоовочевого експорту. І вже понад 15 років поспіль Одеса є одним із постійних адресатів цього експорту. Щороку з жовтня по березень включно судна типу ро-ро щотижня привозять до причалу №21 Каботажної гавані партії цитрусових з Туреччини. Всього за сезон набігає 40-60 тис. тонн лимонів, мандаринів, апельсинів. Пік сезону припадає на грудень-січень. Експедитори називають цей період «новорічним завезенням» тропічних фруктів (...) Звичайно, адміністрація Одеського порту зацікавлена у тому, щоб судна на лінії ходили завантаженими не лише в бік Одеси. Тому під час переговорів у форматі B2B з нашими турецькими партнерами ми піднімали питання про можливість розширення номенклатури вантажів на лінії за рахунок українського експорту, а можливо і транзиту», — розповів Карпов.

Як повідомила прес-служба, за підсумками зустрічі в ОДА підписано меморандум про співпрацю між діловими колами Одеської області та провінції Зонгулдак. У церемонії підписання взяли участь голова ОДА Максим Куций, губернатор провінції Зонгулдак Ердоган Бекташ і мер міста Зонгулдак Омер Селім Олан.

Організаторами зустрічі виступили регіональне представництво Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) та Департамент інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва ОДА.

Ще на цю тему