Одну з локацій «Сі-Бриз» довелося змінити через вимогу Росії

15:15 01.07.2019

Одну з локацій морського компонента українсько-американських командно-штабних навчань «Сі-Бриз-2019», які стартують 1 липня на півдні України, довелося змінювати буквально напередодні навчань через попередження з боку Росії.

Про це повідомив під час відкриття навчань командувач ВМС Збройних сил України Ігор Воронченко, передає Радио Свобода.

«Напередодні навчань ми отримали повідомлення про закриття однієї з ділянок Чорного моря. Ви дивуєте нас, втім ми звикли до такої поведінки Росії, але ви також дивуєте міжнародних партнерів. Ми змінили район навчань, ми не зобов’язані були діяти саме в тому районі. Будемо укріплювати навички з виконання задач на морі, в повітрі та на суші разом із нашими партнерами», – заявив адмірал.

Керівник навчань від США, командир тактичного з’єднання «65» капітан 1-го рангу Метью Ліман заявив, що, на його думку, найважливішим компонентом навчань цього року є саме ускладнення організації й координація спільних зусиль.

«Ми повинні пам’ятати, що навчання «Сі Бриз-2019», які розпочинаються сьогодні, готували протягом останнього року. Впродовж цього року представники 19 країн брали участь у плануванні навчань, відвідували Київ та Одесу. В 2019 році вперше в історії навчань братиме участь новий американський катамаран (американське судно забезпечення USNS Yuma, спущене на воду в 2016 році),» – сказав Ліман.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, він також зазначив, що завдяки цим навчанням американській флот вчиться виконувати бойові задачі в Чорному морі разом із партнерами. Капітан також наголосив, що ще до початку навчань цього року американські й українські морські піхотинці провели спільні навчання, які він оцінив дуже високо.

З українського боку навчаннями керує перший заступник командувача ВМС, контр-адмірал Олексій Неїжпапа. За його словами, головним сценарієм навчань є дія багатонаціональних сил, операція з безпеки у кризовому районі.

Спочатку операцію будуть планувати, потім кораблі вийдуть у море для злагодження у складі груп і проведуть спільні тренування. Після цього операцію будуть проводити по усіх трьох компонентах. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, контр-адмірал також зазначив, що багатонаціональні навчання вже давно допомагають морякам переходити на стандарти Північноатлантичного альянсу. Згідно із українською воєнною доктриною, Збройні сили мають повністю перейти на стандарти НАТО в 2020 році.

«Військово-морські сили трішки йдуть на крок вперед, оскільки наше командування ще з 2016 року на навчаннях «Сі-Бриз» відпрацьовує планування збройними силами виключно за стандартами НАТО. У тому числі цього року морське командування буде виконувати обов’язки штабу багатонаціональних сил, який сформований згідно зі стандартами НАТО, і буде використовувати відповідні документи щодо планування й управління виключно за стандартами НАТО», – заявив Неїжпапа.

«Сі-Бриз» – це щорічні багатонаціональні навчання, які проводять із 1997 року, їх організовують США й України. До анексії Криму в 2014 році навчання проходили в тому числі і на території півострова. Основні цілі навчань – підготовка багатонаціональних сил щодо проведення операції безпеки у кризовому регіоні, відпрацювання за стандартами НАТО міжнародної операції з встановлення і забезпечення зони безпеки судноплавства, відпрацювання взаємодії з кораблями.

Навчання «Сі-Бриз-2019» триватимуть до 12 липня в Одесі й Миколаївській області. Крім українських й американських військових, у відпрацюванні завдань на суші, на воді та в повітрі братимуть участь військові з Великої Британії, Грузії, Греції, Данії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини, Швеції, Франції та Естонії. Загалом вести спільні бойові дії навчатимуться близько 3000 осіб.

Ще на цю тему