Сенатори США підготували законопроект про санкції проти "Північного потоку-2"

11:31 14.05.2019

Сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз та сенатор-демократ від Нью-Гемпшира Джинн Шейхін підготували законопроект щодо санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на 2 джерела, знайомі з ситуацією, пише Українська правда.

Зазначається, що сенатори, які є членами Комітету з міжнародних відносин, планують за допомогою законопроекту посилити тиск на РФ. 

Планується, що обмежувальні заходи будуть спрямовані на судна, які прокладають газопровід, та компанії, які володіють цими суднами.

У законопроекті також йдеться про відмову у візах керівникам компаній, які пов'язані з цими суднами. Крім цього, законопроект передбачає санкції проти компаній, які проводять страхування газопроводу.

Як повідомлялось, Європейський парламент ухвалив оновлену Газову директиву ЄС, яка також буде застосовуватися до трубопроводів з третіх країн, таких як "Північний потік-2" російського "Газпрому".

Оскільки видобуток і транспортування газу не можуть перебувати під контролем однієї компанії, "Газпрому" доведеться відмовитися від права власності на трубопровід на території ЄС, і відкрити використання трубопроводу для третіх сторін. Це може мати великі економічні наслідки для Nord Stream 2.

Відповідно до директиви, нові трубопроводи можуть бути предметом винятків, але вони повинні бути схвалені Європейською комісією і підлягати суворим умовам.

Nord Stream 2 заявила, що вже інвестувала понад 5,8 млрд євро в планування і будівництво проекту в 10 млрд євро.

Вона вже проклала понад 1000 кілометрів трубопроводу, але все ще потребує дозволу Данії.
У Єврокомісії також заявляли, що газопровід "Північний потік-2" не запрацює ще декілька років.

Ще на цю тему