Підконтрольний Кремлю "парламент" Криму замовив виготовлення 500 медалей для організаторів "кримської весни"

14:21 12.02.2019

Підконтрольний Кремлю "парламент" Криму замовив виготовлення 500 медалей вартістю 407 тисяч рублів до п'ятої річниці анексії півострова.

Про це повідомив так званий "заступник спікера парламенту" Криму Юхим Фікс, передає "Крим Реалії" з посиланням на місцеві ЗМІ, інформує Українська Правда.

За його словами, до 15 березня ювілейні медалі повинен виготовити московський завод "Гознак", який і раніше виготовляв медалі до "річниці кримської весни".

Він зазначив, що нагороджувати медалями будуть в тому числі "гостей" із сусідньої Росії і "тих, хто брав участь в організації проведення "кримського референдуму"".

Повідомляється, що в описі держзакупівлі йдеться про те, що медалі будуть виготовлятися з мідно-цинкового сплаву. Також до них будуть видаватися посвідчення, що підтверджують факт нагородження.

"На лицьовій стороні медалі у верхній частині розташовано напис "Крим з Росією". У центрі зображення чоловіка і жінки із прапорами на тлі парламенту Криму, в нижній частині - розходяться лаврові гілки", - пише видання.

Відзначається, що на зворотному боці медалі буде напис "У відзначенні п'ятої річниці", зображення грифона в центрі, під ним напис "Возз'єднання Криму з Росією 2014-2019".

Після захоплення українського Криму в Росії почали нагороджувати військових, політиків і представників "кримської самооборони" медаллю "За повернення Криму", де зазначено, що операція проводилася з 20 лютого 2014 року до 18 березня 2014 року.

На території Криму і Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на "референдумі".

Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про "приєднання" Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості". Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Ще на цю тему